Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Снимка: Под тепето

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в  Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив.

Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа. 

Това е първата им среща с академична общност в Пловдив. 

Преди да се превърне в книга „Великите европейци“ се ражда като радиорубрика в ефира на БНР – Радио Пловдив, където звучи от седем години до днес!

Знаете ли, че Интернет има официален светец, а преди всяко влизане в Мрежата, това пълно с изкушения и съблазни пространство, е добре човек да каже молитвата, която ще го предпази от тях?

А знаете ли как се нарича мярката за честност и морален авторитет в политиката?

Но може би се чудите друго - какво е основното забавление в скучния иначе живот на философа Барух Спиноза, когото, според философа Мигел де Унамуно, цял живот го боли Бог?

И също – кога е измислено замерянето на музикалните кумири по сцената с дамски гащички като израз на любов и всеотдайност?

Отговорите на тези и много други важни въпроси ще намерите в първата част от книгата на Пламен Асенов „Великите европейци”, издадена през 2019 от Фондация „Про либрис”, с илюстрации на художника Александър Гьошев.

Текстовете, базирани на едноименната поредица на Радио Пловдив, вече завладяха умовете и сърцата на хората при срещите в Пловдив, Асеновград, Кърджали, Казанлък и София, включително на студентите от специалност „Европеистика” в Софийския университет.
Още от категорията

"Срещите" с поглед към новата 2021 година

Тази събота „Срещите” поглеждат в 2021-ва година. Ще го направим с анализ, коментар и прогноза. А събеседници ще са журналистите Петко Георгиев и Митко Новков, икономистът доц. Андрей Дафчев, поетът Николай Милчев и езотерикът Христо Нанев. Бъдете с нас, отново ще е интересни. Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

обновено на 23.01.21 в 10:14

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва..

публикувано на 22.01.21 в 11:46

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.  Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди..

публикувано на 21.01.21 в 17:08

Медици от Пазарджик четат стихове за COVID болните

Медици от COVID-отделението на МБАЛ „Пазарджик“ записаха клип, в който четат стихове в знак на благодарност към своите пациенти. Идеята е на завеждащата Инфекциозно отделение в болницата д-р Мария Пишмишева-Пелева.  Тя е една от ревностните почитатели на проекта „Актьори четат българска поезия“ на родената в Пещера, но живееща от години в..

публикувано на 21.01.21 в 12:28

"Лицата на Пловдив" в обектива на Соня Станкова

Премиера на албум с близо 600 фотографии подготвя издателство "Летера".  В него хората, които носят Пловдив в сърцето си, са заснети на фона на емблематични  места. С техните изражения и емоции, уловени от Соня Станкова , Главната става визитната картичка на града, Стария град е копнежът по Пловдив, Капана - старото/ново чудо, а..

публикувано на 21.01.21 в 09:19