Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград на протест за неработеща пречиствателна станция

Няма никакви нарушения, до 10 месеца трябва да се пусне биопроизводството, увери бившият зам. кмет

| обновено на 13.12.19 в 15:20

Жители на Асеновград излязоха тази сутрин на протест пред сградата на Общината заради новата mречиствателна станция за отпадни води. Съоръжението за 32 милиона лева бе открито предизборно в края на октомври, но все още не работи.

Според протестиращите парите са хвърлени на вятъра за скъпоструващо съоръжение, което не функционира, а в същото време мръсните води се изливат в река Чая. Недоволните искат да знаят кой е виновен за това и настояха за мерки, за да може станцията в най-скоро време да заработи.

120 пропуска трябва да се отстранят, за да може mречиствателната станция да заработи. Това е тежък проблем, не само финансов, а и екологичен. 40 човека са се подписали под Акт 15, но съоръжението все още не може да бъде пуснато в експлоатация, каза кметът на Асеновград д-р Христо Грудев. Той уточни, че в момента част от фирмите-изпълнители са на обекта и работят за отстраняване на констатираните пропуски.

Грудев заяви, че е сeзирал Министерството на околната среда и водите, както и министър-председателя Бойко Борисов, който е съдействал за решаване на проблема, а очакванията са в скоро време mречиствателната станция в града да заработи.

Бившият заместник – кмет на община Асеновград Петър Бояджиев отхвърли обвиненията за некачествено и непълно приключване на проекта. Той припомни, че Пречиствателната станция като СМР и други дейности има Акт 15 от края на август, а откриването е трябвало да се случи в рамките на договора, който е изтичал на 24 октомври. Това не е някакво предизборно мероприятие, а приемането на Пречиствателната станция и издаването на Акт 16.

Бояджиев подчерта, че единствената стъпка, която по договор трябва да бъде въведена в експлоатация до 10 месеца след финализирането на проекта, е т. нар. биологично производство - превръщането на биологичната маса в газ. 28-те милиона, които са само за Пречиствателната станция, са усвоени, машините и съоръженията са налице. Остава въвеждането на биологичното производство, което по договор може да започне от 6 до 10 месеца след откриването на станцията.  Това е уникално съоръжение, една от най- добрите станции в страната. Проектът е изпълнен  качествено и в срок.

Бившият заместник - кмет припомни, че проектът е проверяван над 12 пъти, отправяни са над 10 искания, които са проверени от Управляващия орган и няма отказ на средства. Той добави, че настоящият кмет Христо Грудев, който бе заместник - председател на Парламентарната комисия по околна среда и води, е наясно, че всички специалисти са се подписали при приемането на станцията и няма как тя да бъде одобрена, ако не е изпълнена качествено. 

Бояджиев припомни, че линейната инфраструктура е завършена преди 1 година, включително с асфалтиране от бордюр до бордюр и наводнения в Асеновград няма, заради работещите колектори. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23