Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В БСП има разделение по върховете, в НС и в групата

Това е очевидно. Има го в НС, а също и в парламентарната група на БСП. За първи път в групата това се проявява по такъв явен начин. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Александър Маринов, политолог и университетски преподавател.

Той коментира ситуацията в столетницата, след като 27 депутати не се подчиниха на решението на групата и гласуваха „за“ избирането на Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия.

Българските политици са предпазливи, да не кажа страхливи, когато стане дума за такива специфични институции и позиции. Явно една част от депутатите на БСП имат достатъчно сериозни причини да подкрепят кандидатурата на г-н Цацаров. Достатъчно сериозни за да се противопоставят на общото решение и на ръководството, коментира още професор Александър Маринов.

Цялото интервю с професор Маринов можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Населението на България пада под 5 млн. души до 2040 г.

Населението на страната ни пада под 5 милиона души до 2040 г., което е с 50 години по-рано спрямо прогнозите на НСИ. Приблизително една пета от населените места у нас пък ще се обезлюдят.  Това сочат прогнозите на проф . Надежда Илиева , ръководител Секция “Икономическа и социална география” към БАН. Според нея най-засегнати от процеса..

публикувано на 29.11.23 в 16:05

Децата ни излизат от училище без историческа памет

България има огромен проблем с образованието, пише конституционният съдия проф. Атанас Семов в свое отворено писмо до просветния министър. Учебниците са подложени на Баташко клане, в нито една програма не се споменават думите „Родина“ и „Отечество“, отбелязва университетският преподавател и пита какви мерки се предприемат за спиране на..

публикувано на 29.11.23 в 15:01

Спешни мерки за намаляване на сърдечните заболявания

Да се намали с 30% предотвратимата смъртност от сърдечно-съдови заболявания до 2030 година. По този показател България оглавява негативната статистика на Европейския съюз.  Водещите приоритети, свързани с намаляването на този вид заболявания са записани в Националния план за сърдечно съдово здраве . Той е изготвен от Дружеството на кардиолозите в..

публикувано на 29.11.23 в 10:11

Дълговете на Пазарджик са от 15 години, но общината още работи

Пет дни след като новоизбраният кмет на Пазарджик Петър Куленски обвини предишното ръководство в редица нарушения, дългогодишният градоначалник Тодор Попов, който управляваше общината в продължение на 16 години, даде нарочна пресконференция, за да отговори на обвиненията.  Община Пазарджик е "на червено" с 10 милиона лева " Оставил съм..

публикувано на 28.11.23 в 14:11

Губим в дългосрочен план при продажба на държавна земя

Страната ни би загубила в дългосрочен план от продажба на държавна земя. Това коментира Живко Живков, новият изпълнителен директор на Асоциацията  на земеделските производители в България, по повод идеята да бъдат вкарани 340 млн. лв. в бюджета като се продаде ⅕ от Държавния поземлен фонд. За нея стана ясно от изказване на земеделския..

публикувано на 28.11.23 в 10:47