Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия и се бори с ДЦП

Тони с майка си Марина
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Тони Панайотов е на 14 години. Ражда се в седмия месец с форцепс, разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче.

Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво става дума. Казваха, че защото рано се е родил, затова ще има изоставане в развитието. И даже една от акушерките ми предложи да го оставя в дом. До шестия месец майки от градинките и баби ме насочиха да отидем на невролог, защото се забелязваше едно изпъване на краката и ръцете. Педиатърът, който го наблюдаваше, каза: „А, то е, защото е много силен“. Но все пак ние го заведохме на невролог - д-р Пискова. И тя тогава каза: „Моето момиче, това е заболяване, това е Церебрална Парализа, на теб никой ли не ти е обяснил?“ За мен беше най-големия шок! Трябваше ми много време да се стегна.

Тони Панайотов е на 14 години


Семейството се стяга. И всеки ден с порастването на Тони учи уроците, които Детската Церебрална Парализа им поднася. Един от тях е свързан с най-важната грижа – рехабилитацията.

Ако тогава не бях започнала - всеки ден по два пъти сме ходили на рехабилитация - той нямаше да говори, изобщо нямаше да може да движи ръце и крака.

Днес Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия. Не може да пише сам, но разказва отлично и често има шестици по любимите си предмети история и и български език. Оказва се, че в училище трудни не са му уроците, а общуването със съучениците.

Искам повече да споделям с тях някои неща, а те изобщо не искат.  

Майката на Тони обяснява, че причина за липсата на комуникация е това, че той е в инвалидна количка.

Аз се опитвам да му обясня, че децата не са научени как да говорят. Те даже и възрастните не знаят какво да кажат на един инвалид, защото им е неудобно, защото си мислят, че трябва по различен начин да се държат с такъв човек.

А Тони иска да покаже, че им е равен. Мечтата му е да се занимава със спортна журналистика. За да преследва мечтата си, обаче, първо трябва да порасне. А заради диагнозата му, това означава редовни и упорити упражнения с рехабилитатор. Вече десета година БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА  подкрепя семейството с осигуряването на средства за тях.

На мен ми е страшно неудобно, че постоянно се налага някакви пари да събираме. Но съм й много благодарна на БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, защото без нея няма как човек постоянно да е в напрежение, защото всичко е платено и е доста скъпо. Има безплатна помощ за рехабилитация в центровете в поликлиниките, но тя не е специализирана, не е насочена към ДЦП. 25 лв е един час рехабилитацията, което му е крайно недостатъчно. А БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ни дава спокойствие известно време. Просто дишаш по-спокойно.

В навечерието на Коледа пред празничната елха в центъра на Пловдив Тони отправя благодарност към всички, които ще дарят за БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА и си пожелава съучениците му да го приемат. А за всички - здраве. Защото, по думите му, здравето е всичко за всеки човек.

Преди Коледа в Пловдив

Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18