"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия и се бори с ДЦП

Тони с майка си Марина
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Тони Панайотов е на 14 години. Ражда се в седмия месец с форцепс, разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче.

Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво става дума. Казваха, че защото рано се е родил, затова ще има изоставане в развитието. И даже една от акушерките ми предложи да го оставя в дом. До шестия месец майки от градинките и баби ме насочиха да отидем на невролог, защото се забелязваше едно изпъване на краката и ръцете. Педиатърът, който го наблюдаваше, каза: „А, то е, защото е много силен“. Но все пак ние го заведохме на невролог - д-р Пискова. И тя тогава каза: „Моето момиче, това е заболяване, това е Церебрална Парализа, на теб никой ли не ти е обяснил?“ За мен беше най-големия шок! Трябваше ми много време да се стегна.

Тони Панайотов е на 14 години


Семейството се стяга. И всеки ден с порастването на Тони учи уроците, които Детската Церебрална Парализа им поднася. Един от тях е свързан с най-важната грижа – рехабилитацията.

Ако тогава не бях започнала - всеки ден по два пъти сме ходили на рехабилитация - той нямаше да говори, изобщо нямаше да може да движи ръце и крака.

Днес Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия. Не може да пише сам, но разказва отлично и често има шестици по любимите си предмети история и и български език. Оказва се, че в училище трудни не са му уроците, а общуването със съучениците.

Искам повече да споделям с тях някои неща, а те изобщо не искат.  

Майката на Тони обяснява, че причина за липсата на комуникация е това, че той е в инвалидна количка.

Аз се опитвам да му обясня, че децата не са научени как да говорят. Те даже и възрастните не знаят какво да кажат на един инвалид, защото им е неудобно, защото си мислят, че трябва по различен начин да се държат с такъв човек.

А Тони иска да покаже, че им е равен. Мечтата му е да се занимава със спортна журналистика. За да преследва мечтата си, обаче, първо трябва да порасне. А заради диагнозата му, това означава редовни и упорити упражнения с рехабилитатор. Вече десета година БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА  подкрепя семейството с осигуряването на средства за тях.

На мен ми е страшно неудобно, че постоянно се налага някакви пари да събираме. Но съм й много благодарна на БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, защото без нея няма как човек постоянно да е в напрежение, защото всичко е платено и е доста скъпо. Има безплатна помощ за рехабилитация в центровете в поликлиниките, но тя не е специализирана, не е насочена към ДЦП. 25 лв е един час рехабилитацията, което му е крайно недостатъчно. А БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ни дава спокойствие известно време. Просто дишаш по-спокойно.

В навечерието на Коледа пред празничната елха в центъра на Пловдив Тони отправя благодарност към всички, които ще дарят за БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА и си пожелава съучениците му да го приемат. А за всички - здраве. Защото, по думите му, здравето е всичко за всеки човек.

Преди Коледа в Пловдив

Още от категорията

Електронното здравеопазване е най - добрият контрол

Това е един икономически проблем, който се превърна в политическа криза в здравеопазването, но не от голям мащаб и създаде сътресение сред институциите. Така  Аркади Шарков , здравен експерт и заместник-председател на Експертен клуб за икономика и политика, коментира т. нар "лобистки скандал" за източването на Здравната каса от..

публикувано на 17.01.20 в 16:38
Искра Михайлова

Не 1, а 12 милиарда лева трябват за ВиК сектора в страната

Не съм голям привърженик на централизирания модел на управление, особено на система, която предполага гъвкави решения и модели, съобразени със спецификата на конкретни територии. Опитът да направят ВиК асоциации в големите области не е успешен, тъй като някои от общините предпочитат сами да управляват водоснабдителните си дружества. Това заяви за..

публикувано на 17.01.20 в 16:14

Let It Be прозвуча по "Хоризонт" в подкрепа на Радио Пловдив

Колеги от БНР – София подкрепиха протеста на Радио Пловдив срещу недостатъчното финансиране на програмата и полученото в края на миналата година най- ниско в системата ДМС. В предаването „Преди всички“ бе прочетено второто отворено писмо на екипа на Радио Пловдив, в което се обяснява защо след един месец е възобновено публикуването на актуална..

обновено на 17.01.20 в 14:31

Време е за широк политически консенсус между партиите

В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив по важните теми от седмицата - наш събеседник е Иван Тропанкев, журналист, писател, фотограф .  Започваме от предстоящия вот на недоверие, следва реацията към безводието в Перник, както и проговарянето на д-р Дечо Дечев. Одържавяването на тотото също е сред темите, по които следва коментар на анализатора...

публикувано на 17.01.20 в 14:06

Проблемите в здравеопазването са структурни, а не - в личността

Дебатът все повече през последните дни се измества към начина, по който са съобщени проблемите в здравеопазването. Не – към самите проблеми и същността им, съдържанието, същественото,  а към това, защо са съобщени през медиите. Най-вероятно има проблем в комуникацията между ръководствата на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Това..

публикувано на 17.01.20 в 10:31