Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Българската Коледа" осигурява рехабилитация за Тони

Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия и се бори с ДЦП

Тони с майка си Марина
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Тони Панайотов е на 14 години. Ражда се в седмия месец с форцепс, разказва майка му Марина Карушкова. Тогава не й е хрумвало, че детето може да има увреждане, защото самата тя е седмаче.

Стиснат е на главата, от дясната половина на мозъка,  това е двигателния център на мозъка и оттам - увредата. Аз съм била на 22 години и не съм знаела за какво става дума. Казваха, че защото рано се е родил, затова ще има изоставане в развитието. И даже една от акушерките ми предложи да го оставя в дом. До шестия месец майки от градинките и баби ме насочиха да отидем на невролог, защото се забелязваше едно изпъване на краката и ръцете. Педиатърът, който го наблюдаваше, каза: „А, то е, защото е много силен“. Но все пак ние го заведохме на невролог - д-р Пискова. И тя тогава каза: „Моето момиче, това е заболяване, това е Церебрална Парализа, на теб никой ли не ти е обяснил?“ За мен беше най-големия шок! Трябваше ми много време да се стегна.

Тони Панайотов е на 14 години


Семейството се стяга. И всеки ден с порастването на Тони учи уроците, които Детската Церебрална Парализа им поднася. Един от тях е свързан с най-важната грижа – рехабилитацията.

Ако тогава не бях започнала - всеки ден по два пъти сме ходили на рехабилитация - той нямаше да говори, изобщо нямаше да може да движи ръце и крака.

Днес Тони е осмокласник в Националната търговска гимназия. Не може да пише сам, но разказва отлично и често има шестици по любимите си предмети история и и български език. Оказва се, че в училище трудни не са му уроците, а общуването със съучениците.

Искам повече да споделям с тях някои неща, а те изобщо не искат.  

Майката на Тони обяснява, че причина за липсата на комуникация е това, че той е в инвалидна количка.

Аз се опитвам да му обясня, че децата не са научени как да говорят. Те даже и възрастните не знаят какво да кажат на един инвалид, защото им е неудобно, защото си мислят, че трябва по различен начин да се държат с такъв човек.

А Тони иска да покаже, че им е равен. Мечтата му е да се занимава със спортна журналистика. За да преследва мечтата си, обаче, първо трябва да порасне. А заради диагнозата му, това означава редовни и упорити упражнения с рехабилитатор. Вече десета година БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА  подкрепя семейството с осигуряването на средства за тях.

На мен ми е страшно неудобно, че постоянно се налага някакви пари да събираме. Но съм й много благодарна на БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА, защото без нея няма как човек постоянно да е в напрежение, защото всичко е платено и е доста скъпо. Има безплатна помощ за рехабилитация в центровете в поликлиниките, но тя не е специализирана, не е насочена към ДЦП. 25 лв е един час рехабилитацията, което му е крайно недостатъчно. А БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА ни дава спокойствие известно време. Просто дишаш по-спокойно.

В навечерието на Коледа пред празничната елха в центъра на Пловдив Тони отправя благодарност към всички, които ще дарят за БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА и си пожелава съучениците му да го приемат. А за всички - здраве. Защото, по думите му, здравето е всичко за всеки човек.

Преди Коледа в Пловдив

Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34