Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пазара на месо фермерските пазари са дискриминирани

Организаторите на фермерските пазари поискаха от Българската агенция по безопасност на храните да отпадне забраната за продажба на свинско месо и колбаси. Тя беше спряна през лятото, за да се ограничи разпространението на болестта Африканска чума по свинете. 

Изразяваме несъгласие с тази заповед,  защото тя е неоснователна. Всички производители, които предлагат свинско месо са регистрирани по абсолютно същия ред и са контролирани както всички останали оператори на пазара и няма основание, причина да се спира  продажбата на свинско месо конкретно на тези пазари, които ние организираме. Същевременно бяхме свидетели през лятото как на фестивали, които се организират на поляни, беше разрешено да се прави скара и не сме съгласни с отношението на Агенцията по храните да бъдем възприемани като рискови пазари - каза Гергана Кабаиванова, която е председател на фондация "Локалфууд. БГ", организатор на фермерския пазар "Пендара" в София и в Пловдив.

Факт е, че всички животни, с които работят нашите фермери са преминали същия контрол както всяко едно предприятие за преработка на свинско месо. Животновъдните обекти са регистрирани, кланиците са регистрирани, взети са проби за вируса на африканска чума и е осъществен точно същия контрол както при всички останали оператори.

В крайна сметка не са много производителите, но тук повдигаме въпроса за доверието към нашите пазари и не толкова конкретно за самите производители, които предлагат свинско месо. Ние не искаме да бъде отнесени като рискови пазари, искаме да защитим имиджа си. 

Кабаиванова допълни, че няма дефиниция за фермерски пазар и Агенцията по храните третира като такива, включително и нелегалните  сборища на граждани, които продават домашна продукция. 

Хубаво би било тази забрана да бъде отменена преди празниците, но аз се съмнявам, че това ще се случи. Най-вероятно ще бъдем поканени на среща в началото на януари. Това са моите очаквания, каза в заключение Кабаиванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00