Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна е политическа подкрепа за промени в Конституцията

Президентът да внесе в НС предложения за промените, свързани с главния прокурор

| обновено на 16.12.19 в 16:24

Започват консултации при президента за промени в Конституцията, свързани с прокуратурата. За очакванията от тях разговаряме в програма "Ден след ден" с експерта от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

Експертът подчерта, че първият етап  на тези консултации е свързан с общестен дебат и проверка за нагласите в юридическите среди. 

Тези техни становища са важни да се изчистват основни въпроси сръзани със статута на главния прокурор.

От страна на президента това е смело решение и дали ще има реално промяна ще стане ясно, едва когато се отиде на втория етап и при президента влязат за разговори представители на основните политически партии, каза Брегов. Според него широка политическа подкрепа е нужна, за да се премине към промени в Конституцията. 

Иван Брегов каза още: Препоръките на Венецианската комисия например датират от 1995 година, и въпреки това ние не сме предприели мерки, свързани с реформата в прокуратурата. Обикновено гръмките дела, свързани с управлящите на деня се провалят, защото прокуратурата не е събрала доказателства. Например казусът "Московски", можем да видим, че прокуратарута не повдигна обвинения срещу един по същество извършител на убийство. 
Още от категорията

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24
Веселин Илиев

Средствата от ЕС има смисъл да се отпуснат сега

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще представи пред Европейския парламент новото предложение на комисията за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса. За очаквания модел на разпределяне на спасителните финансови средства и за пробойните в конструкцията на..

публикувано на 27.05.20 в 14:41

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35