Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нужна е политическа подкрепа за промени в Конституцията

Президентът да внесе в НС предложения за промените, свързани с главния прокурор

| обновено на 16.12.19 в 16:24

Започват консултации при президента за промени в Конституцията, свързани с прокуратурата. За очакванията от тях разговаряме в програма "Ден след ден" с експерта от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

Експертът подчерта, че първият етап  на тези консултации е свързан с общестен дебат и проверка за нагласите в юридическите среди. 

Тези техни становища са важни да се изчистват основни въпроси сръзани със статута на главния прокурор.

От страна на президента това е смело решение и дали ще има реално промяна ще стане ясно, едва когато се отиде на втория етап и при президента влязат за разговори представители на основните политически партии, каза Брегов. Според него широка политическа подкрепа е нужна, за да се премине към промени в Конституцията. 

Иван Брегов каза още: Препоръките на Венецианската комисия например датират от 1995 година, и въпреки това ние не сме предприели мерки, свързани с реформата в прокуратурата. Обикновено гръмките дела, свързани с управлящите на деня се провалят, защото прокуратурата не е събрала доказателства. Например казусът "Московски", можем да видим, че прокуратарута не повдигна обвинения срещу един по същество извършител на убийство. 
Още от категорията

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54