Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Дискутират професионалото изгаряне при учителите

Снимка: архив

Научна конференция по проблемите на синдрома на професионалното изчерпване или бърнаут синдрома ще се проведе този предиобед в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. 

На форума ще участват и експерти на дирекции в МОН. Припомням, че тази година екип по ръководството на доц. Юрий Янакиев от ПУ проведе национално изследване за диагностика на бърнаут синдром при педагогическите специалисти. То обхвана 5 000 души от цялата страна и се финансира от МОН. 

В проучването бе включен тест за изследване на професионалното прегаряне и анкета за факторите, които влияят върху проявата на бърнаут синдром при учителите.

Ако в Европа професионалното изхабяване при учителите е от порядъка на 30 – 35 %, то в България засегнати са близо 60 % от преподавателите. Ваня Григорова, икономически експерт от КТ Подкрепа каза, че този синдром засяга на първо място работещите в здравеопазването и образованието, както и в социалната сфера. 

Сред основните стресови фактори за учителите са непосилната бумащина, агресията и/или апатията в класната стая, както и трудната комуникация с някои родители. 

Доц. д-р Маргарита Бакрачева,  психолог допълни, че фактори са и пасивността и липсата на удовлетвореност, както и липсата на видим резултат от техния труд. Синдромът е свързан със стажа и практиката като учител, тук загубата на мотивация настъпва на петата година.