Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за "Книжовото наследство на Пловдив"

Книга за Пловдив с исторически факти от дълбока древност и Възраждането е дело на възрожденските усилия на основателя на фондация „Балкански културен форум“ Любозар Фратев- спомоществовател, общественик и бизнесмен.

Това е 14-та книга, която той издава. Нарича се „Книжовен паметник за Пловдив“ и е посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата 2019.

Книгата е по-различна от останалите, защото досегашните 13 книги бяха посветени на Пловдив, на възрожденската и следвъзрожденската епоха. 11 от тях бяха авторски книги – потулени, забравени, премълчавани и дори неудобни книги за политиците на своето време. Изключение правят две от тях – подборката на доц. Юлия Николова и великолепното историческо изследване „Възрожденският Пловдив“  на проф. Николай Генчев.

Взехме съгласие от дъщерята на  Кирила Възвъзова Каратеодорова да черпим информация от нейния научен труд „Непресъхващи извори“ с идеята да покажем на хората, които обичат миналото, документите, по които те могат да направят реконструкция на миналото. Така се получи една пълна антология на писаното за Пловдив от Античността до края на 19 в..

Фратев уточни, че  книгата е структурирана в три раздела – „Древност“, Средновековие“ и „Ново време“.

Писмените паметници от Античността са доста скромни, поради това, че предците ни – древните траки са били безписмени. В по-голямата си част изворите са писани от древноримски и римски историци, съдържат описания на бита на древните траки, предания. Всичко, което е представено, е свързано с бесите и одрисите, които населяват района на Пловдив.

В периода 7-14 в., посветен на Средновековието, данните  са по-разнообразни и най-пространни са византийските източници. Градът, като най-важен център на Горна Тракия, има  стратегическо значение и 13 пъти поне сменя своите владетели.  

В третия раздел са цитирани много документи, сред които и официалните дипломатически кореспонденции, публикации в европейския печат.

Оформител на книгата е художникът Костадин Отонов, а редакцията на текстовете е на д-р Стефан Шивачев – директор на Историческия музей и на Данаил Георгиев.

Убеден съм, че книгата ще обогати познанието ни за любимия ни град и ще умножи гордостта, че сме част от него. 

Цялото интервю е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01