Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за "Книжовото наследство на Пловдив"

Книга за Пловдив с исторически факти от дълбока древност и Възраждането е дело на възрожденските усилия на основателя на фондация „Балкански културен форум“ Любозар Фратев- спомоществовател, общественик и бизнесмен.

Това е 14-та книга, която той издава. Нарича се „Книжовен паметник за Пловдив“ и е посветена на домакинството на града като Европейска столица на културата 2019.

Книгата е по-различна от останалите, защото досегашните 13 книги бяха посветени на Пловдив, на възрожденската и следвъзрожденската епоха. 11 от тях бяха авторски книги – потулени, забравени, премълчавани и дори неудобни книги за политиците на своето време. Изключение правят две от тях – подборката на доц. Юлия Николова и великолепното историческо изследване „Възрожденският Пловдив“  на проф. Николай Генчев.

Взехме съгласие от дъщерята на  Кирила Възвъзова Каратеодорова да черпим информация от нейния научен труд „Непресъхващи извори“ с идеята да покажем на хората, които обичат миналото, документите, по които те могат да направят реконструкция на миналото. Така се получи една пълна антология на писаното за Пловдив от Античността до края на 19 в..

Фратев уточни, че  книгата е структурирана в три раздела – „Древност“, Средновековие“ и „Ново време“.

Писмените паметници от Античността са доста скромни, поради това, че предците ни – древните траки са били безписмени. В по-голямата си част изворите са писани от древноримски и римски историци, съдържат описания на бита на древните траки, предания. Всичко, което е представено, е свързано с бесите и одрисите, които населяват района на Пловдив.

В периода 7-14 в., посветен на Средновековието, данните  са по-разнообразни и най-пространни са византийските източници. Градът, като най-важен център на Горна Тракия, има  стратегическо значение и 13 пъти поне сменя своите владетели.  

В третия раздел са цитирани много документи, сред които и официалните дипломатически кореспонденции, публикации в европейския печат.

Оформител на книгата е художникът Костадин Отонов, а редакцията на текстовете е на д-р Стефан Шивачев – директор на Историческия музей и на Данаил Георгиев.

Убеден съм, че книгата ще обогати познанието ни за любимия ни град и ще умножи гордостта, че сме част от него. 

Цялото интервю е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55