Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След две седмици отново ще се срещнем с премиера

Премиерът Бойко Борисов не остави втора нощ протестиращите  медицински сестри да нощуват в палатков лагер пред Министерския съвет и изтегли насрочената за днес среща, снощи вечерта. Резултатът от нея е, че палатковия лагер беше вдигнат, и се стигна до някои споразумения.

Между пренощувалите в палатка е и Димитрия Димитрова лидер на протестиращите медицински специалисти от Пазарджик. Тя е  и съучредител на Асоциацията на медицинските сестри и на новия синдикат на медицинските специалисти.

В интервю за Радио Пловдив Димитрия Димитрова разказа за проведената среща, като уточни, че идването на вътрешния министър е станало по време на срещата. Премиерът Борисов го е извикал, след като протестиращите са разказали за злоупотреби в системата на здравеопазването.

В срещата са участвали всички протестиращи, които са искали това, а не само трима души, както първоначално са искали от страна на управляващите.

Димитрия Димитрова: Г-н Борисов няма как да знае във всяко министерство точно как стоят нещата и това беше нашия повод още от самото начало на протестите  да искаме среща, която най-сетне се осъществи и трябваше да му кажем нещата от първо лице, за да се знае. Аз мисля, че няма български гражданин, който да не знае, че в здравеопазването се краде и то много – че се надписват пътеки, че има много нерегламентирани начини на вземане на пари от болниците от касата.

По време на разговора г-н Бойко Борисов каза „Нека да дойде вътрешният министър. Искам да кажа, че срещата се излъчваше на живо във фейсбук и всеки може да я види и г-н Борисов в неговия стил каза „Какво излиза? Ние ще имаме повече работа с вас отколкото със здравния министър”. На тази среща присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева, нашият министър Кирил Ананиев и после беше извикан и министърът на вътрешните работи. Той беше извикан, когато започнахме да говорим, че трябва да има  абсолютно строг контрол в болниците. Това са средствата, които ние, допускайки да се случва пред очите ни, допускайки ние като пациенти да участваме в това  - това са средствата, които те вземат от лечение на наши близки ако се наложи или от нашите пенсии в бъдеще. Нали знаете, че едни пари, които се разпръскват нерегламентирано после няма откъде да вземем за покриване на тези социални нужди.

Най-важните пунктове, по които се договорихме са колективният трудов договор да бъде задължителен  абсолютно за всичките лечебни заведения без значение на тяхната собственост. Това ще гарантира основна стартова заплата не само за сестрите, а за всичките, работещи в това звено. Ние настояваме това да бъде две минимални работни заплати, защото в момента е 950 лв. Това, което се договорихме също, че ще бъдем на срещите, когато се разпределят средствата да си кажем и нашето мнение, че ще има контрол по болниците. Колективният трудов договор е задължителен единствено в 100 % държавните структури. В другите болници – частни или общински той е пожелателен. Това искаме ние – да бъде задължителен абсолютно за всички.

Говори се много и за детското здравеопазване, ясли, училища, градини, където те няма откъде да вземат освен от един твърд регламент колко ще получават.  Искаме това да се направи в абсолютно всичките градове – да се знае колко ще вземат сестрите, работещи в училища, градини и т. н.

Говори се много за въвеждане на електронната здравна карта, нещо, което е просто наложително. Г-н Ананиев каза, че спънките досега идват от оспорването на търговете, просто не могат да се разберат кой ще изработва тези карти. Обеща се, че в най-кратко срокове това ще бъде решено.

В националния рамков договор, който в момента е в процес на обсъждане и ще бъде подписан следващата седмица и ние ще присъстваме там не ми беше казано, защото г-н Ананиев гарантира едно съотношение санитар – медицински специалист, включващ сестра, лаборанта, няма да ги изброявам всичките и лекар. Ако санитарят взема хиляда лева /сега взима около 600/, сестрата трябва да взема 1700, а докторът  2200 лв – като стартови заплати. Това съотношение г-н Ананиев каза, че ще се разбере, когато се подписва националния рамков договор.

Заплатата от 950 лв е въведена в момента само там, където има подписан рамков договор – за момента това са центровете за спешна медицинска помощ. Това се борим – да се подпише навсякъде, за да бъде гарантирано.

От 1 март сме на протести и както всички знаят никой не ни взе насериозно, но показахме, че борейки се, може да се стигне до някъде, може да се върви бавно или бързо, но може да се върви напред. Нали знаете, че е по-лесно нещата да вървят по старому, по-лесно е ако може някак си да се размине с едно обещание, те ще спрат, те ще се уморят. Не, не спряхме, не се уморихме и ще продължаваме. Най-важното постижение  в момента е синдикатът, който създадохме и ние вече можем да защитаваме интересите си.

Първата среща оттук нататък е следващата седмица при подписването на националния рамков договор, след още една или две седмици с г-н Борисов да доуточним и ще подпише националния рамков договор и той да го гарантира с наредби и с подписа си. Г-н Ананиев – здравният министър е в цифрите и в сметките, и в обещанията, които ние твърдо ще следим дали ще се изпълнят. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12