Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цената на свинското ще скочи с 10 % от януари

Въпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Месопреработвателите в България работят с месо от Европа, в нашата страна никога не е достигало българското свинско месо, то е едва 10 % от суровината. Месото е свежо, охладено, посочи Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

В страната ни бяха унищожени над 200 000 прасета заради чумата по свинете, а в Китай например бяха унищожени над 500 милиона свине заради вируса. Това пряко ни засегна, като се повиши цената на основната ни суровина - свинското месо, с 50 - 60 %. 

Заради това се наложи на 2 пъти да повишим цените тази година, като последното увеличение бе в началото на декември. То е минимум 10 %, като увеличението ще влезе в началото на януари, допълни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Все още очакваме да влезе в сила подготвения Закон за храните, посочи още Атанас Урджанов.

Пилешкото също е с ниска цена, а конкуренцията от чужбина е голяма и българските производители изнемогват. При телешкото - само около 20 % е българско, останалото също е внос. 

Цялото интервю с председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов е в прикачения файл.

Още от категорията

Не 300, а 30 в изолация членове на СДС, отиват при Цветанов

Членовете на СДС, които отиват в "Републиканци за България" на Цветан Цветанов, се изолираха от партията още след местните избори миналата година. Това са хора, които не изпълниха решението на Националния съвет за явяване в коалиция и за подкрепа на конкретни кандидати за кметове, специално в Пловдив". Коментарът е на заместник - председателя на СДС..

публикувано на 18.09.20 в 16:02
Надя Бобева, приемен родител

Да си приемен родител не е професия, а призвание

89 са приемните семейства в Пловдив и региона. През септември 16 от тях са сводобни за деца, които имат нужда от грижа в семейство, а 73 са заети, това съобщиха от областния екип по приемна грижа при представянето на кампанията за 2020/ 2021 година. Пловдив е първият град в България, който организира приемната грижа преди 20 години,..

публикувано на 18.09.20 в 12:06

Не е вярно, че с референдум ще се отнемат правомощия на ВНС

По предложение на ВМРО парламенът прие референдуми да могат да се правят и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание. Първоначално текстът беше отхвърлен от правната комисия, но в пленарната зала бе приет.  Според депутата Алексанъдр Сиди е пресилено да се твърди, че това решение противоречи на Конституцията, поне докато текстът не влезе..

публикувано на 18.09.20 в 11:50

Стъпването на свободния пазар на ток трябва да е предпазливо

От 1 октомври всички небитови потребители могат да излязат на свободния пазар на ток, независимо от консумацията на електроенергия. Промяната в Закона за енергетиката  засяга близо 300 хиляди небитови потребители, а основната полза от нея е да се засили конкуренцията и появата на нови търговци. Ако фирмите не сключат договор с търговец на..

публикувано на 18.09.20 в 11:05

Трябва ни нов ИК, машинното гласуване е неоправдано

Обсъждането на промените в Изборния кодекс в Народното събрание продължи и днес, като депутатите решиха окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Междувременно преди още промените в ИК да бъдат приети п резидентът Румен Радев обяви, че ще им наложи вето. "ЦИК ще се справи с приложението на измененията и допълненията в..

обновено на 17.09.20 в 17:23