Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цената на свинското ще скочи с 10 % от януари

Въпросът с цената на свинското месо преди Коледа - разговор с Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Месопреработвателите в България работят с месо от Европа, в нашата страна никога не е достигало българското свинско месо, то е едва 10 % от суровината. Месото е свежо, охладено, посочи Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

В страната ни бяха унищожени над 200 000 прасета заради чумата по свинете, а в Китай например бяха унищожени над 500 милиона свине заради вируса. Това пряко ни засегна, като се повиши цената на основната ни суровина - свинското месо, с 50 - 60 %. 

Заради това се наложи на 2 пъти да повишим цените тази година, като последното увеличение бе в началото на декември. То е минимум 10 %, като увеличението ще влезе в началото на януари, допълни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България. 

Все още очакваме да влезе в сила подготвения Закон за храните, посочи още Атанас Урджанов.

Пилешкото също е с ниска цена, а конкуренцията от чужбина е голяма и българските производители изнемогват. При телешкото - само около 20 % е българско, останалото също е внос. 

Цялото интервю с председателя на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов е в прикачения файл.

Още от категорията

Десен завой до Областната управа - от неделя нататък

Новата организация на движението с дясна секция на кръстовището между бившия ресторант „Стадиона“ и Областната управа се отлага за неделя, съобщи директорът на общинското транспортно предприятие Пламен Вълков.  Той призна, че стартирането на иницаитавата, обявено за четвъртък е било възпрепятствано от проблеми с електронното оборудване на..

публикувано на 24.01.20 в 16:25

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви. Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде , допълни той и..

публикувано на 24.01.20 в 16:19

МОСВ от години не си върши качествено работата

Каква е йерархията с отпадъците в България? Как законите не санкционират, а дори насърчават изгарянето на отпадъци? Разговорът е с експерта Петко Ковачев от Института за зелена политика. Няма точен отговор колко точно и какви отпадъци се горят в България , посочи специалистът. По думите му част от вносните не са третирани така, че да се получи т...

публикувано на 24.01.20 в 15:32

Въвеждат часове по мислене в средно училище в Първомай

Единствената пловдивска номинация за директор и екипа му в първия национален конкурс „Иноватори в образованието“ е на Чавдар Здравчев от Първомай. Той  ръководи СУ „Проф. Асен Златоров“ вече шест години и въвежда иновативните методи през цялата учебна година.  На 28 януари МОН трябва да съобщи коя от подадените десетки номинации от цялата..

публикувано на 24.01.20 в 13:49

Някой тайно, хитро и нагло реши как да се печели от хазарт. Кой?

След изнесените факти за неплатените такси от хазартни залози,  държавата логично влиза ролята си, смята финансовият анализатор Кольо Парамов. Според него осветеният сега проблем произлиза от законодателната база.  Въпреки това, не може съвкупно комисията по хазарта, бюджетната комисия на парламента и други институции 60 месеца да не забележат..

публикувано на 24.01.20 в 13:16