Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

120-милионният заем влиза на сесията на 28 декември

 На редовното заседание на пловдивския Общински съвет  на 28 декември ще бъде внесено за обсъждане предложението на Европейската инвестиционна банка община Пловдив да ползва кредитна линия в размер до 120 милиона лева. Това бе посочено на днешните консултации на кмета Здравко Димитров с представители на всички политически сили, представени в Общинския съвет. В срещата участва и областният управите Дани Каназирева.

На сесията се очаква съветниците одобрят започването  преговори за получаване на оферта.

Заместник-кметът Илия Кирчев представи  списък с 35 индикативни обекта, разпределени в четири групи, които биха могли да са реализирани  чрез този финансов инструмент. Кирчев подчерта, че тепърва проектите ще бъдат подредени по приоритет. По думите му общината е в добро финансово състояние, но трудно би могла да си позволи да реализира проекти извън капиталовата си програма. 

Първата група от списъка са проекти в процес на изпълнение, за които има сключени договори, но няма осигурено финансиране. Втората са проекти в процес на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски програми. Третата група са проекти, за които има сключени договори и вече са стартирали. В четвъртата група са големите инфраструктурни обекти, за които към настоящия момент няма осигурено финансиране.

На срещата се формира общо становище, че Общинският съвет следва да даде възможност на общината да отправи искане към Европейската инвестиционна банка за стартиране на процедура по предоставяне на конкретно предложение към общината. То ще бъде готово най-рано в средата на следващата година, уточни Кирчев.

По общо мнение е необходим също и анализ как кредитната линия би се отразила върху данъчната тежест на пловдивчани.


Още от категорията

При пожар в Пловдив намериха тялото на 81-годишна жена

Възрастна жена беше намерена мъртва в дома си тази сутрин в пловдивския район „Южен“.  Тялото й е открито от екип на пожарната, отзовал се на сигнал за задимяване в къща на ул. „Г. Кондолов". Пожарът е обхванал много малка част от имота, само около квадратен метър и е потушен изключително бързо.  В помещението обаче е открито безжизненото тяло на..

публикувано на 25.01.20 в 13:23

Апелативният прокурор Иван Даскалов подаде оставка

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов е подал днес оставка. Мотивите на този етап не са ясни.  Все още информацията остава непотвърдена от самия него, тъй не отговаря на телефонните повиквания.  Липсва и каквото и да е изявление от пресаташето на прокуратурата във втория по големина апелативен район в страната.  Оставката на Даскалов е..

обновено на 25.01.20 в 08:51

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 25.01.20 в 08:50

Фенове на "Ботев" (Пд) на протест пред посолствата на Гърция в София и Лондон

Привърженици на Ботев – Пловдив ще протестират днес пред гръцкото посолство в София заради убийството на 28-годишния Тоско Бозаджийски. Това стана в Солун в началото на януари след футболен мач между ПАОК и Арис.   Феновете настояват за бързо изясняване на случая и справедлив процес. Според тях от 14-те задържани в началото има само двама, които..

публикувано на 25.01.20 в 08:48

Ремонти променят движението по булевардите „Цар Борис III Обединител” и „Никола Вапцаров“

Част от западното платно на бул. „Цар Борис III Обединител” в Пловдив е затворен за движение в отсечката между ул. „Цанко Дюстабанов” и Сточна гара . Ограничението е в сила от 8 до 11 часа преди обяд, а причината е възстановяване на асфалтовата настилка след аварийния ВиК ремонт миналата неделя.  Заради асфалтирането на уличния участък е..

публикувано на 25.01.20 в 08:23