Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

120-милионният заем влиза на сесията на 28 декември

 На редовното заседание на пловдивския Общински съвет  на 28 декември ще бъде внесено за обсъждане предложението на Европейската инвестиционна банка община Пловдив да ползва кредитна линия в размер до 120 милиона лева. Това бе посочено на днешните консултации на кмета Здравко Димитров с представители на всички политически сили, представени в Общинския съвет. В срещата участва и областният управите Дани Каназирева.

На сесията се очаква съветниците одобрят започването  преговори за получаване на оферта.

Заместник-кметът Илия Кирчев представи  списък с 35 индикативни обекта, разпределени в четири групи, които биха могли да са реализирани  чрез този финансов инструмент. Кирчев подчерта, че тепърва проектите ще бъдат подредени по приоритет. По думите му общината е в добро финансово състояние, но трудно би могла да си позволи да реализира проекти извън капиталовата си програма. 

Първата група от списъка са проекти в процес на изпълнение, за които има сключени договори, но няма осигурено финансиране. Втората са проекти в процес на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски програми. Третата група са проекти, за които има сключени договори и вече са стартирали. В четвъртата група са големите инфраструктурни обекти, за които към настоящия момент няма осигурено финансиране.

На срещата се формира общо становище, че Общинският съвет следва да даде възможност на общината да отправи искане към Европейската инвестиционна банка за стартиране на процедура по предоставяне на конкретно предложение към общината. То ще бъде готово най-рано в средата на следващата година, уточни Кирчев.

По общо мнение е необходим също и анализ как кредитната линия би се отразила върху данъчната тежест на пловдивчани.


Още от категорията

Отстранена е електроаварията в центъра на Пловдив

Вече е отстранена аварията, която спря електрозахранването в част от центъра на Пловдив. Без електричество бе и кръстовището на булевардите "6 септември" и "Руски", заради което движението на автомобили там бе затруднено.  Без ток бе и районът коло "Пещерско шосе", както и по близките улици "Царевец" и "Йордан Гавазов", където са общежитията на..

публикувано на 20.01.21 в 19:12

Кривата на заразата в Пловдивска област върви надолу

34 са новодиагностицираните пациенти с Ковид-19 за изминалото денонощие, като  сред новозаболелите има един санитар. Регистрирана е и болна учителка от ДГ „Детелина“ в Раковски. Под карантина са поставени 28 контактни деца и двама души от персонала.  В специализираните ковид отделения в момента лежат 326 пациенти.  За денонощието от Спешна помощ..

публикувано на 20.01.21 в 16:10

Пловдивска област извън червената зона, намаляват Covid леглата

Да се намалят леглата за лечение на Covid-19 в Пловдив и областта. Това реши Медицинският щаб на свое заседание. Според решението терапевтичните легла за  Covid пациенти се намаляват от 1 056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85. Основание за редуцирането на леглата е това, че област Пловдив излезе от червената зона и..

обновено на 20.01.21 в 15:15

Жители на родопски села готвят протест и блокада, искат път

На 23 февруари жители на четири родопски села излизат на протест пред Областното пътно управление в Пловдив с настояване за основен ремонт на пътя от разклона за Бойково до Ситово и Лилково.  Ако ремонтът не се случи, на 27 февруари живеещи в Ситово, Лилково, Брезовица и Плочник ще блокират Околовръстното шосе на Пловдив при кръстовището на..

обновено на 20.01.21 в 15:15

Арестуваха педофили, споделяли в мрежата порно с деца

При с пециализираните полицейска операция за противодействие на онлайн сексуална експлоатация на деца  ГДБОП задържа двама мъже . Действията са осъществени на територията на София и Пловдив от служители на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП-МВР, съвместно с прокурори от Районна прокуратура Пловдив и Софийска районна прокуратура.  Двамата арестувани..

публикувано на 20.01.21 в 14:56