Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отворено писмо от екипа на Радио Пловдив

| обновено на 16.01.20 в 14:20

Скъпи наши слушатели и читатели, както сте забелязали, интернет страницата на Радио Пловдив не обновява съдържанието си от 19.12. 2019 година. Отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите.

През 2019- та радиото не получи допълнително финансиране за отразяването на важната за Пловдив и региона година. Част от събитията имаха не само местно и национално значение, но и широк отзвук в Европа и по света. 

С усилията на всички съдържанието на тези събития бе отразено в ефира, интернет сайта и социалните мрежи, но в края на годината екипът ни не получи заслуженото допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР.

Това за пореден път показа драстичен дисбаланс при финансирането на отделните програми без ясни критерии и аргументи.

Отговорността за случилото се размива между местното и национално ръководство на радиото.

След водени разговори и с двете страни и след липсата на конкретна информация и поети ангажименти до 7-ми януари, какъвто срок бяхме дали за отговор, сме принудени да обясним пред аудиторията си нашите действия.

Пасивността на ръководството и очертаващите се неблагоприятни перспективи пред радиото изчерпаха професионалното ни търпение и усилия.

В началото на 2020 година и преди разпределението на бюджета на БНР по националните и регионални програми, както и преди предстоящия конкурс за генерален директор на БНР, настояваме за справедливо и адекватно разпределение на бюджета между националните и регионални програми, за повишаване на бюджета на Радио Пловдив и финансово обезпечаване на неговия екип.

Това е задължително условие, за да продължим да изпълняваме функциите си на обществена медия, да излъчваме пълното съдържание на програмите си 24/7,  както и да поддържаме сайта на радиото, което до момента правим без средства, водени единствено от професионалните си стандарти и убеденост, че така разширяваме аудиторията си. 

Без допълнително финансиране и ясни критерии как се определя бюджетът на радиото екипът на Радио Пловдив ще е в невъзможност да отрази събития, появили се в извънреден порядък, още повече по време на официални празници и почивни дни.

Това би ограничило правото на гражданите да бъдат информирани навреме, обективно и в пълен обем.

Тази наша мисия досега изпълнявахме на добра воля, време е да поискаме професионализмът ни да бъде оценен финансово!

С тези аргументи изпращаме Декларация с исканията си до директорите на Радио Пловдив и на БНР, до УС на БНР, кандидатите за директори на БНР и СЕМ, в която изразяваме категорично несъгласие с финансовата политика на РРС Пловдив и на БНР по отношение на основните заплати. Все по- близки до минималната работна заплата за страната, те не отговарят на квалификацията, задълженията, отговорностите ни и свършената работа.

Отвореното писмо и Декларацията бяха единодушно приети на общо събрание на екипа на Радиото.
Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 25.01.20 в 13:45

Протест пред посолството на Гърция в София заради убийството на Тоско Бозаджийски

Фенове на „Ботев" Пловдив се събраха на протест пред гръцкото посолство в София. Те настояват за обективно разследване на убийството на Тоско Бозаджийски.  28-годишният футболен фен загина в началото на януари в Солун, след като беше нападнат от група ултраси, а след това - блъснат от кола. Прецизно разследване, което ще разкрие цялата истина за..

публикувано на 25.01.20 в 13:42

При пожар в Пловдив намериха тялото на 81-годишна жена

Възрастна жена беше намерена мъртва в дома си тази сутрин в пловдивския район „Южен“.  Тялото й е открито от екип на пожарната, отзовал се на сигнал за задимяване в къща на ул. „Г. Кондолов". Пожарът е обхванал много малка част от имота, само около квадратен метър и е потушен изключително бързо.  В помещението обаче е открито безжизненото тяло на..

публикувано на 25.01.20 в 13:23

Апелативният прокурор Иван Даскалов подаде оставка

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов е подал днес оставка. Мотивите на този етап не са ясни.  Все още информацията остава непотвърдена от самия него, тъй не отговаря на телефонните повиквания.  Липсва и каквото и да е изявление от пресаташето на прокуратурата във втория по големина апелативен район в страната.  Оставката на Даскалов е..

обновено на 25.01.20 в 08:51

Фенове на "Ботев" (Пд) на протест пред посолствата на Гърция в София и Лондон

Привърженици на Ботев – Пловдив ще протестират днес пред гръцкото посолство в София заради убийството на 28-годишния Тоско Бозаджийски. Това стана в Солун в началото на януари след футболен мач между ПАОК и Арис.   Феновете настояват за бързо изясняване на случая и справедлив процес. Според тях от 14-те задържани в началото има само двама, които..

публикувано на 25.01.20 в 08:48