Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите в здравеопазването са структурни, а не - в личността

Дебатът все повече през последните дни се измества към начина, по който са съобщени проблемите в здравеопазването. Не – към самите проблеми и същността им, съдържанието, същественото,  а към това, защо са съобщени през медиите. Най-вероятно има проблем в комуникацията между ръководствата на НЗОК и Министерството на здравеопазването. Това подчерта  д-р Нигяр Джафер – депутат от ДПС и член на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите й, дебатът за реформата трябва да се провежда между институциите с желание да се търси консенсус.

Случващото се сега в здравеопазването е в откритото замитане на проблемите, в завоалирането им, отричането им дори.

От създаването на НЗОК досега са се сменили окол 20 управители, но проблемите стават все по-сериозни.

Огромната разлика в цените на медикаментите, закупувани от държавни и общински болници от една страна, и частни болници от друга, е само есенцията на проблема.  Проблемите в здравната система са резултат само от това, че има отказ от реформи, непредприемане на непопулярни мерки и лошо законодателство.  Тази законодателна вакханалия е пример за това, че когато няма воля за промяна, резултатът е този, независимо как се нарича министърът.

От ДПС са на мнение, че, ако  бъде внесен текст в Закона, фиксиращ, че частните лечебни заведения трябва да провеждат търгове за лекарствените продукти и медицинските изделия, заплащани със средства от НЗОК извън клиничните пътеки, това ще свърши работа.

Но и тогава пак остават огромните структурни проблеми на системата.  Проблемите са структурни, а не – в личността.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33