Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матей Матеев представя изложбата си „Момиче с китара“

Художникът Матей Матеев открива своя изложба живопис „Момиче с китара“ в галерия „Резонанс“. 

Вдъхновението за тази изложба започва от концерт на студенти от АМТИИ и преподавателката им по класическа китара проф.Стела Митева – Динкова.  

В картините шестват различни образи, всички под знака на музиката: някои в момента на изпълнението на китара или на песен, край морето,в бар, на Арбат, като хипи и др. Между тях се откроява прочутият родопски гайдар от Гела бай Дафо.

Матей Матеев има 45 самостоятелни изложби в България и чужбина. Участва в общи национални и международни изложби. Организатор и консултант е на над 40 общински международни пленери в  Пловдив. Бил е председател на Управителния съвет на най-старото пловдивско читалище „Възраждане“, член на УС на „Пловдив 2019“ и на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“. 

Между отличията му са почетното звание „Следовник на Народните будители“, наградите „Пловдив“, „Пол Харис“ на Rotary International и „Оскар Кокошка“ за живопис, Австрия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър. Постановката е на изтъкнатия хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Сценограф е Марко Япела, а диригент е директорът на Опера Пловдив Диан Чобанов. В..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49