Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годината е преходна за Брекзит, не се очакват резки движения

4
Снимка: Емил Костов, Радио Пловдив

Представители на посолството на Великобритания у нас започват срещи с бизнеса, както и с живеещи в България британски граждани, за да им разяснят промените, които ги очакват след декември 2020 година заради Брекзит. 

Най-общо казано, в следващата година няма да има кой знае какви промени, защото ще бъдем в така наречения преходен период. Това каза в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс по повод предстоящото излизане на страната от ЕС на 31 януари. 

Около 15 000 са постоянно живеещите в страната ни англичани, а близо 50 000 притежават имоти в България, поясни Ема Хопкинс.  Търговският обмен между България и Великобритания се удвои в последните 10 години, добави тя. 

Позицията на Великобритания в преговорите с ЕС остава нулеви тарифи и нулеви бариери в двустранната търговия, каза още посланик Хопкинс.

В момента фактурирането на услугите ни се извършва без ДДС и за нас е важно да разберем дали тази възможност ще се запази, каза Христо Рогачев, управител на фирма, която изпълнява поръчки във Великобритания. Компанията се интересува и дали работниците ѝ ще запазят статута и възможностите си за наемане на работа във Великобритания и след приключване на преходния период след Брекзит.

С поредицата срещи на британски дипломати в страната се отбелязват и 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Великобритания. 

По време на работното си посещение в Пловдив посланик Ема Хопкинс се срещна последователно в общината и областната администрация с кмета Здравко Димитров и неговите заместници и с областния управител Дани Каназирева. След срещите стана ясно, че под тепетата до края на годината ще се създаде Център за подкрепа на жертвите на сексуално насилие. Той ще се ползва от моралната и логистична подкрепа на посолството на Великобритания в България.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34