Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В програмата на общината инвестирането е малко

Бюджетът е много сложна тема и чрез него и се скриват, и се разкриват възможности за измами. Това обаче може да го забележи малък кръг специалисти, заяви икономическият анализатор Светозар Гледачев.

По думите му, ролята на бюджета е да прави политики, като движи града в определена посока – застой, развитие или регрес. Бюджетът е инструментът за всички дейности.

 Хората, обществата и държавите се водят по два начина – по метода на тоягата и на силата и - по метода на моркова.  Методът на моркова са парите, а парите на една организация са бюджетът. Според пловдивския бюджет  сега не може да се каже със сигурност накъде ще върви градът.  Това може да бъде казано, когато годината изтече. 

Всеки бюджет се прави така, че различни лобистки интереси да усвояват определени пари. И колкото по-развита е държавата, процентът им е по-малък и е огромен – в неразвитите. От тези 343 млн не се знае колко ще отидат в „наши фирми“. Това трябва да интересува гражданите, защото то дразни.

За да има изпълнение на изпълни бюджета, трябва да има програма. Администрацията има определена програма. Кметът има амбициозна програма, но тя е от времето на соца – „Модър-Царевец“, захранване на града с хубава вода.

За целта трябват пари, каквито няма. Склонни ли са тогава гражданите да им бъдат вдигнати данъците? Не.  В Швейцария ги попитаха с референдум и те казаха , че не са склонни данъците им  да бъдат намалявани, защото там има прозрачност в управлението на парите. Те са склонни да дават повече пари, но да са доволни от управлението.  Това пожелавам на пловдивчани – да са доволни от управлението, за да си плащат с радост данъците.

Ако парите от заема 120 млн, който може да бъде изтеглен, отидат за развитието на Пловдив, а не 50 млн лв. от тях да отидат по джобовете, всеки ще бъде доволен. Развитие има само когато се инвестира. А в програмата на общината инвестирането е прекалено малко - от 343 млн лв 198 млн са за заплати и осигуровки и 95 млн. - за издръжка на администрацията. Порочният модел дотук трябва да бъде променен. 

Цялото интервю чуйте – от звуковия файл:  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12