Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без редукция на наказанията за тежки престъпления

Смисълът на промяната, която  премиерът възложи да направим, е да се даде възможност на Съда той да прилага пълната тежест на Закона, когато са налице обстоятелства, казващи, че съществуващите в момента разпоредби на НК в чл. 63 не изпълняват функциите за това да няма такива хора, извършващи жестоки престъпления по улиците и на свобода. Идеята е Съдът да може да прилага пълната тежка мярка за такива престъпления и да няма предварително гарантирана редукция на наказанията за определен род престъпления на непълнолетните лица. Това подчерта депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По думите му, дискусиите ще се състоят на две платформи. 

Ще помоля политиците да не политизираме проблем, който не е за пренебрегване и няма цвят. Само за 2018 г примерно 700 са ненавършилите 18 години, преминали през детска педагогическа стая за престъпления против личността и 5 са за убийство. Това са страшни числа и ние трябва да вземем спешни мерки.

И  другата плоскост е, че текстовете на Закона първо трябва да бъдат обсъдени с експертите, Прокуратурата, експерти по наказателно право и едва  тогава да  конкретизираме текстове, за да няма разнобой и текстовете да действат, да са приложими и да осъществяват превенция на престъпленията.

 Манев бе категоричен, че  не може да се слага знак за равенство между това да отговориш на потребностите на обществото и да предложиш светкавични и отдадени на чувства мерки.

Концентрирали сме се върху това, Съдът да има правото да накаже непълнолетните лица така, както е вътрешната му убеденост. Сега максимумът е 12 години и това е дисфункцията на Закона, тъй като на една трета от тях осъденият може да излезе на свобода, а наказанието трябва да съответства примерно на 20 години.

Да бъдем реални и адекватни на обстоятелствата, призова депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. 

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33