Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камери в Домовете за социални услуги, прокуратурата разпореди проверки

| обновено на 21.01.20 в 15:50

„Ще държа да се отделят пари от бюджета, за да се сложи видеонаблюдение в домовете за възрастни хора“. Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на Пловдив Здравко Димитров. Поводът са фактите за грубо отношение към възрастни  в Центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция "Св. Георги".

„Като видях, потресох се - отключвани, заключвани. Те не са затворници тези хора. Ако законът ми го позволява, ще сложа навсякъде камери“, категоричен е кметът.

По думите Здравко Димитров до края на другата седмица ще станат ясни и уволненията в Дома за хора с деменции към КСУ „Св. Георги“.

Днес заместник - кметът по социални дейности и по европейските политики Анести Тимчев проведе срещи в Дома и разговаря с персонала, лекуващия лекар и настанените там болни. Изводът му е, че "явно има подобно неправомерно поведение от страна на болногледачи". Той очаква резултатите от проверките на министерство на труда и социалните грижи. Виновните ще бъдат освободени, каза отново Тимчев и обяви, че в петък ще се срещне с роднини на хората от дома. 

Днес Районна прокуратура – Пловдив разпореди всеобхватна проверка в всички домове за настаняване на възрастни и деца с физически и умствени увреждания и заболявания в Пловдивска област

Проверката трябва да се извърши от  Областната дирекция на МВР – Пловдив и на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ по реда на надзора за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите. Нейната цел е да изясни спазват ли се нормативните изисквания, подавани ли са сигнали за нарушения и какви са били резултатите от извършваните проверки, както и състоянието на материалната база.

В срок от един месец от прокуратурата очакват обобщена справка за всеки един от социалните домове.

Поводът за проверката е скандалът с насилие над хора от Центъра за настаняване на пълнолетни лица с деменция в Пловдив, който вече се разследва.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22

Общинските съветници на Пазарджик отложиха намаляването на заплатите си

Общинските съветници в Пазарджик отложиха намаляването на  месечните си възнаграждения , тъй като преди да бъде гласувано, предложението трябва да бъде подложено на обществено обсъждане.То предвиждаше съветниците да получават 20 процента от заплатата на председателя на местния парламент, а не определените в момента 45 процента. Предложението..

публикувано на 26.04.24 в 10:22