Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И четвъртият вот на недоверие към правителството няма да успее

Политиците трябва да се научат да мислят стратегически

България се нуждае от Воден пакт за следващите 15 години, за да няма проблеми като този в Перник

Поредният вот на недоверие към правителството няма да успее прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов.

Според него темата е загубила част от блясъка си. Стана така, защото БСП заяви, че ще внася вот на недоверие на 30 декември, направи го на 20 януари. Направи го без да консултации с други политически сили и отново повтори, и то за трети път, сценария, по който се опитва неуспешно да свали кабинета.

Коментирайки разположението на силите в НС, доц. Гълъбов посочи, че ДПС има своите аргументи да отбележи, че с него не са правени  консултации за вота, както и да очертае още един по-различен и по-интересен профил на аргументация за искане на вот на недоверие. Той отбеляза, че ГЕРБ и ОП са от една страна, но има вътрешни нюанси в отношението на тези политически формации - и в тях и между тях. От друга страна ПГ на „Воля“ ще успее максимално да се възползва от интригата, която е свързана с нейния избор на гласуване, но в крайна сметка няма да подкрепи вота на недоверие, смята политологът.

Антоний Гълъбов подчерта, че от гледна точка на актуалната кризисна ситуация в Перник по-важно е да се намери решение, отколкото да се свали правителството и затова вотът ще е неуспешен. В конкретния случай става дума за стратегически избор пред страната и за локална криза – това е водната криза в Перник.

Той смята, че в Перник е можело да не се стигне до криза, но водният режим е бил неизбежен. Дали сега и в началото на лятото, въпрос на време и отлагане.

Стратегическият проблем който стои пред нас е как ефективно да се научим да управляваме ресурсите си. Добре е мисленето в страната да стане по-стратегическо, за да мислим как да управляваме успешно общите си дела, категоричен беше Гълъбов.

Той даде и пример с управлението на дефицитния ресурс вода. България има воден ресурс, но регистрира големи водни загуби и така сме по-близо до нищета отколкото до бедност. Бедност е когато нямаш, а нищета когато пилееш каквото име. България пилее всичко сега – от ресурси до човешки живот.

Важно е обаче да се вникне в смисъла на проблема, а не да се прави само парламентарната математика, подчерта доц Гълъбов. Според него БСП е изпаднала в парадоксална ситуация. Проблем, който дава възможност за вот  на недоверие, но невъзможност на социалистите да убедят хората, че те могат да разрешат подобен проблем и да бъдат добра управленска алтернатива. 

Социалистите имаха два подхода – единият да плаши хората със ситуацията, а другият да организира дебат как да се управлява водата у нас. БСП пропусна тази възможност, депозира вот и той няма да успее. Така няма да успее да се реализира и като смислена опозиция на това управление. БСП имаше възможност да структурира поле, в което управляващите да се защитават, но в техните мотиви, представени в 40 страници на сайта на НС, има един доста плосък хоризонт на политическо противопоставяне. Опозицията не успя да покаже, че има различен подход към управлението на страната, коментира Антоний Гълъбов.

Той посъветва политиците да вървят към широко общо политическо съгласие относно водния ресурс на България, тъй като това стратегически ресурс. На България й трябва Воден пакт, за да е ясно, че във всеки следващ бюджет за 15 години ще има по 250 милиона лева за развитие на сектора. Ние имаме голям относителен дял на съхранена природа и сме длъжни да я съхраняваме и пазим, каза политологът Антоний Гълъбов в заключение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51