Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И четвъртият вот на недоверие към правителството няма да успее

Политиците трябва да се научат да мислят стратегически

България се нуждае от Воден пакт за следващите 15 години, за да няма проблеми като този в Перник

Поредният вот на недоверие към правителството няма да успее прогнозира в интервю за Радио Пловдив политологът Антоний Гълъбов.

Според него темата е загубила част от блясъка си. Стана така, защото БСП заяви, че ще внася вот на недоверие на 30 декември, направи го на 20 януари. Направи го без да консултации с други политически сили и отново повтори, и то за трети път, сценария, по който се опитва неуспешно да свали кабинета.

Коментирайки разположението на силите в НС, доц. Гълъбов посочи, че ДПС има своите аргументи да отбележи, че с него не са правени  консултации за вота, както и да очертае още един по-различен и по-интересен профил на аргументация за искане на вот на недоверие. Той отбеляза, че ГЕРБ и ОП са от една страна, но има вътрешни нюанси в отношението на тези политически формации - и в тях и между тях. От друга страна ПГ на „Воля“ ще успее максимално да се възползва от интригата, която е свързана с нейния избор на гласуване, но в крайна сметка няма да подкрепи вота на недоверие, смята политологът.

Антоний Гълъбов подчерта, че от гледна точка на актуалната кризисна ситуация в Перник по-важно е да се намери решение, отколкото да се свали правителството и затова вотът ще е неуспешен. В конкретния случай става дума за стратегически избор пред страната и за локална криза – това е водната криза в Перник.

Той смята, че в Перник е можело да не се стигне до криза, но водният режим е бил неизбежен. Дали сега и в началото на лятото, въпрос на време и отлагане.

Стратегическият проблем който стои пред нас е как ефективно да се научим да управляваме ресурсите си. Добре е мисленето в страната да стане по-стратегическо, за да мислим как да управляваме успешно общите си дела, категоричен беше Гълъбов.

Той даде и пример с управлението на дефицитния ресурс вода. България има воден ресурс, но регистрира големи водни загуби и така сме по-близо до нищета отколкото до бедност. Бедност е когато нямаш, а нищета когато пилееш каквото име. България пилее всичко сега – от ресурси до човешки живот.

Важно е обаче да се вникне в смисъла на проблема, а не да се прави само парламентарната математика, подчерта доц Гълъбов. Според него БСП е изпаднала в парадоксална ситуация. Проблем, който дава възможност за вот  на недоверие, но невъзможност на социалистите да убедят хората, че те могат да разрешат подобен проблем и да бъдат добра управленска алтернатива. 

Социалистите имаха два подхода – единият да плаши хората със ситуацията, а другият да организира дебат как да се управлява водата у нас. БСП пропусна тази възможност, депозира вот и той няма да успее. Така няма да успее да се реализира и като смислена опозиция на това управление. БСП имаше възможност да структурира поле, в което управляващите да се защитават, но в техните мотиви, представени в 40 страници на сайта на НС, има един доста плосък хоризонт на политическо противопоставяне. Опозицията не успя да покаже, че има различен подход към управлението на страната, коментира Антоний Гълъбов.

Той посъветва политиците да вървят към широко общо политическо съгласие относно водния ресурс на България, тъй като това стратегически ресурс. На България й трябва Воден пакт, за да е ясно, че във всеки следващ бюджет за 15 години ще има по 250 милиона лева за развитие на сектора. Ние имаме голям относителен дял на съхранена природа и сме длъжни да я съхраняваме и пазим, каза политологът Антоний Гълъбов в заключение.


Още от категорията

И в домашни условия може да се борим с корона вируса

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, председател на пловдивската фармацевтична колегия, коментира наличието, или липсата на личните предпазни средства срещу коронавируса в аптечната мрежа и препоръчва  как да се пазим в сезона на грипа. Стайкова потвърди, че в аптечната мрежа в Пловдив са изкупени текстилните маски и дезинфектантите.  Все още се..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик.  Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и..

публикувано на 28.02.20 в 16:12

В Брестовица от години не пият вода от чешмата

Жителите на село Брестовица , община Родопи имат практика да пият изворна вода, или си купуват от магазините. Казват това, защото от днес имат синя водоноска пред кметството. Няма желаещи да се налеят от водата за спешни нужди, защото вече са си осигурили.  От вчера властите предупредиха, че има повишено съдържание на манган в течащата от..

публикувано на 28.02.20 в 15:27

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41