Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Важно е законово уреждане на грижата за хора с деменция

България е една от малкото страни, в които няма национален план за страдащите от Алцхаймер

Нужно ли е законово регламентиране на грижата за дементно болните у нас – социалният психолог Ирина Илиева, изпълнителен секретар на Гражданско Сдружение „Алцхаймер България" в едно интервю, предизвикано от случая с брутално отношение в Центъра за настаняване на хора с деменции в Пловдив.

Според Ирина Илиева е идвала в Пловдив в същия център през 2018 година. Тогава тя и експертите с нея констатират, че това не е място, където могат да пребивават възрастни хора с деменция. Самата обстановка не предразполага, стаите са малки и са строени за друго предназначение, смята Илиева. По думите й в България няма обучение на болногледачи за хора с демеция, а те изискват специфични грижи.

Около 100 000 са хората в България с подобни проблеми, каза Илиева. Тя посочи, че много често у нас се бъркат двата типа заболявания - тези с психотични разстройства и тези с деменция.

Планираме на 21 март да поканим всички евродепутати, които поемат ангажименти към хората с деменция, ще поканим и властимащите, за да видим как ще продължим нататък. Това каза в заключение пред Радио Пловдив Илиева.

Още от категорията

Президентът мобилизира ГЕРБ и не налива вода на БСП

Ясна политическа битка “на кръв“, която подготвя битката на предстоящите догодина избори – такава е характеристиката на сблъсъка президент- премиер според социолога Мира Радева. Прекият избор на Румен Радев му дава невероятна сила и авторитет и посланието, което излъчва от изявлението за свалянето на доверието към кабинета показва..

публикувано на 21.02.20 в 10:48

Зелената зона е неизбежна, обхватът ще се обсъжда

Проектът за зелена зона в Пловдив е с готовност до два месеца да се разгледа в Общинския съвет – това  е очакването на заместник - кметът по транспорта Тодор Чонов. В предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив той съобщи, че обсъденият в  Общинската комисия по безопасност на движението вчера обхват на зоната изглежда голям, но тепърва ще се..

публикувано на 21.02.20 в 09:50

Милиарди евро за земеделие, опазващо природата и климата

„Зелената архитектура“ в земеделието е основното направление на Общата селскостопанска политика на Европа за периода 2021 – 2027 година . Целта е приспособяване към промените в климата и опазване на околната среда. Все още обаче не се знае как ще изглежда „позеленяването“ в отделните направления и какво ще бъде дофинансирането за..

обновено на 20.02.20 в 16:23

Сметището в Цалапица е екобомба със закъснител

Темата за управление на отпадъците застигна и кмета на Пловдив Здравко Димитров. Общината беше глобена 200 000 лева, защото не е събрала таксите за сметището в Цалапица от общините Родопи, Стамболийски и Кричим. Още през 2017 г. експерти предупреждават, че сметището в Цалапица е изчерпало капацитета си. Към днешна дата рекултивацията все..

публикувано на 20.02.20 в 16:16

Премиерът изпрати лош сигнал към партньорите за еврото

 Изказването на премиера е крачка встрани спрямо разбирането за еврото, заяви икономическият анализатор  Илиян Василев по повод  изказването на Борисов, че ще влезем  в еврозоната само при пълен консенсус. Той подчерта, че от неговите думи зависи как всеки може да прогнозира бъдещето си. При сегашната перспектива, че страната има цел..

публикувано на 20.02.20 в 15:57