Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фундаментът на БНР са хората, а финансите - движещата му сила

Андон Балтаков е новият генерален директор на Българското национално радио. Той беше избран на днешното заседание на Съвета за електронни медии при втория опит за избор на нов директор.  За новия ръководител на БНР гласуваха четирима от членовете на СЕМ, а един се въздържа.

Андон Балтаков впечатли медийните надзорници с модерната си концепция и визия за развитието на БНР. Той има 20- годишен опит като журналист, бил е новинар в БНР, след което кариерата му се развива в САЩ. Работил е в AP и CNN, където е ръководил отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране, отговарял е за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи. В момента има консултантска компания.

В интервю за Радио Пловдив Андон Балтаков заяви, че приема като положителна страна фактът, че е непознат за широката публика и обеща да разсее скептицизма у някои, че неговите идеи за развитието на БНР са неприложими на този етап. 

БНР, след като е преживяло толкова предизвикателства, ще спечели от нов поглед и нови идеи, затова какво трябва и как трябва да се прави обществено радио, най- вече в променящата се комуникационна среда. Моята стратегия е фокусирана върху солидното присъствие на БНР и неговите програми в дигиталното пространство. Моето професионално развитие и знание в тази посока ще бъдат  изключително положителна черта в мандата ми като генерален директор. 

Той призна, че не познава процесите вътре в БНР в детайли и поиска кратко време със запознаването си с тях. Надявам се това запознаване да бъде кратко и да се превърне също в положителна черта.

Една от първите  стъпки на новия генерален директор ще бъде да се запознае с хората в БНР и те с него, със стила му на управление, с визията му за развитието на радиото, за да се убедят в ползите от реализирането на концепцията му за радиото.

За мен основният фактор, фундаментът на една организация са хората. Финансите са движеща сила и гръбначният стълб на един организъм, но за мен хората са приоритет. 

Той определи Регионалните програми на БНР за фундамента на общественото радиоразпръскаване в регионите. Според него тяхната роля не е само да бъдат информационен фактор в регионите, но те са също културни институции и са част от културния живот на тези общности. Както "Хоризонт", "Христо Ботев" и Радио "България" са приоритет за мен, така и 9-те РРС-та са приоритет.

Решаването на финансовите проблеми на Радио Пловдив и поставеното от работещите в него искане за преодоляване на финансовите дисбаланси ще бъдат сред първите задачи на новия генерален директор. Той заяви, че е запознат с протестната декларация на екипа на РРС - Пловдив и обявените символични протестни действия. 

Let It Be e прекрасна песен, разбирам и повода, който води до честото излъчване на песента. Радио Пловдив, както и останалите Регионални станции, трябва да чувстват, че техният труд е уважаван и достойно заплатен. Така че, една от  първите стъпки ще бъде  преглед на финансовата документация, за да се видят финансовите ресурси, с които разполага БНР и какви  стъпки ще се предприемат за решаването на проблема със заплащането. 

В момента, в който стъпя официално, ще поискам разговор и среща с Радио Пловдив, за да видя какво е краткосрочното решение на тези тлеещи през годините проблеми. Решението няма да е частично, а и в другите региони.

За да реализира идеите си за развитие, модернизиране и привличане на младата аудитория, Андон Балтаков ще търси финансиране. БНР получава около 4 милиона лева капиталови разходи. Искам да видя как са разпределени тези инвестиции, като  идеята ми е да приоритизирам капиталовите разходи и увелича приходите от търговската дейност в радиото. 

Новият генерален директор обеща да бъде гарант за независимостта на БНР и свободното слово. 


Още от категорията

Любовта прави деня незабравим

По-скоро любовта прави деня незабравим, отколкото датата 14 февруари , смята Неда Загорчинова, която е сватбен агент.  Много хора използват, разбира се, тази популярна дата, за да покажат любовта си и използват всякакви изненади. Дати като 20.02 2020 или 02.02.2020 са сред най-запазваните за сключване на брак и за сватбени тържества, така че..

публикувано на 14.02.20 в 17:20

И машините грешат, но по избори са по- надеждни от хората

Машината е надеждна, но е хубаво и да имаме и електронно гласуване през мобилен телефон, защото все пак живеем сред много по- напреднали технологии, каза в коментар на  заявката на управляващите на парламентарните избори догодина всички да гласуваме машинно   ръководителят на секция „Информационни технологии в сигурността“ към БАН Златогор Минчев...

обновено на 14.02.20 в 16:56

В Устина Свети Валентин среща Трифон Зарезан

Денят на Трифон Зарезан е един от най – важните за хората от Родопската яка, където традиционно се гледат лозя и се произвежда вино. Тук е и Българската столица на виното – село Брестовица.  В непосредствена близост със „столичани“ е село Устина, чиито жители не по – малко се гордеят с добрите си лозя и качествени вина. Въпреки..

публикувано на 14.02.20 в 15:47

До три месеца ще има лекарство за коронавируса

До 2-3 месеца се очаква да има резултат в търсене на лекарство или ваксина срещу китайския коронавирус, обяви българският еврокомисар Мария Габриел в Пловдив. Тя подчерта, че екипи от Италия и Франция активно работят и вече има яснота какво представлява вирусът, неговата ДНК и морфология.  „Отпуснати са 10 милиона евро по програма „Хоризонт 2020“..

публикувано на 14.02.20 в 14:49

Наднормено тегло и стрес водят до диабет

Отдавна захарният диабет се определя като най-широко разпространеното и социално значимо хронично заболяване на съвремието. По данни на Международната диабетна федерация в света болните са 463 милиона.  В България регистрираните със захарен диабет са над 424 хиляди като тревожната прогноза е, че до 2040 година от заболяването ще бъде засегнат..

публикувано на 14.02.20 в 12:20