Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум да реши за депо за опасни отпадъци в Пещера

Златка Цвеева, председател на Инициативния комитет за свикване на местен референдум в Пещера
Снимка: Фейсбук

Над 300 подписа са събрани за няколко часа само на пунктовете в центъра на Пещера, колко са се подписали в другите пунктове ще стане ясно по - късно. Това обяви пред Радио Пловдив Златка Цвеева, председател на Инициативния комитет, който настоява за провеждането на местен референдум. 

Подписката започна тази сутрин, а гражданите настояват чрез допитването да се реши дали да се строи депо за опасни промишлени отпадъци. 

То ще е към инсталацията за изгаряне на отпадъци в новия завод „Биовет“, собственост на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Инвестиционното намерение е на дъщерното на завода дружество "Грийнбърн". Целта е в новото депо да се изхвърлят остатъци от изгорени промишлени отпадъци в работещата от две години горивна инсталация.

От специално сформирания за референдума Инициативен комитет твърдят, че двата най-големи завода в града замърсяват въздуха, а миризмите, които дишат са ежедневие.

Преди две години, когато се строеше новият завод, който откриха така гръмко преди няколко месеца, група граждани се опитвахме да водим преговори с "Биовет". Даже накрая се сключи едно прословуто споразумение, от което 12 човека излязохме на другия ден, защото решихме, че няма как "Биовет" да сключва споразумение с някаква група граждани т. е. то няма никаква юридическа стойност за нещо, което им е вменено по закон.

Така Златка Цвеева описа усилията на гражданите в Пещера да се преборят със замърсяването на въздуха от завод "Биовет". 

За тия две години те трябваше да намалят миризмата, да намалят шума. За жалост, нищо не се случи освен засаждането на 20 - 30 дръвчета. Като естествено се изкорениха други дървета, за да бъдат засадени нови фиданки.

Златка Цвеева съобщи, че от РИОСВ - Пазарджик налагат често санкции на "Биовет", но те са в рамките на 2 000 - 3 000 лева и са за замърсяване на реката и отровена риба. 

Документално и според собствениците на завода всичко е наредСпоред тях всичко мирише на люляк, но в Пещера не се диша, описа ситуацията председателката на Инициативния комитет за референдума. 

Тя предупреди за драстично увеличаване на онкологичните заболявания в района. 

Тоя град обезлюдява, хората са болни, децата масово са с алергии и бронхити и няма някой, който да умира от друго, освен от онкологично заболяване, каза Златка Цвеева.

До завода и до инсталацията достъп няма, посочи още тя.

Тя обясни още, че предишният кмет на Пещера нито един път не е застанал на страната на гражданите. Той е предпочел да е на страната на собствениците на завода и не е направил нищо за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в града.

Цвеева обясни, че първоначално намерението на Инициативния комитет е било да се мине към гражданско неподчинение и 

блокиране на пътища. След това обаче са решили първо да изчерпат средствата на демокрацията и затова са започнали подписка за свикване на местен референдум. 

По закон са необходими 1/10-та от имащите право на глас на последните избори, които са били 18 285, посочи Цвеева.

Тя допълни, че желанието на хората да се включат в подписката е много голямо - почти 90 % от жителите на Пещера са заявили подобно намерение. От сутринта е имало и опашки пред пунктовете за събиране на подписи. 

Важно е обаче и колко хора реално ще отидат да гласуват, ако местният референдум се проведе, отбелязват от Инициативния комитет.

Цялото интервю на Неда Велкова със Златка Цвеева е в прикачения звуков файл.

Жителите на Пещера са убедени, че заводът на братя Домусчиеви трови въздуха на града

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59