Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Референдум да реши за депо за опасни отпадъци в Пещера

Златка Цвеева, председател на Инициативния комитет за свикване на местен референдум в Пещера
Снимка: Фейсбук

Над 300 подписа са събрани за няколко часа само на пунктовете в центъра на Пещера, колко са се подписали в другите пунктове ще стане ясно по - късно. Това обяви пред Радио Пловдив Златка Цвеева, председател на Инициативния комитет, който настоява за провеждането на местен референдум. 

Подписката започна тази сутрин, а гражданите настояват чрез допитването да се реши дали да се строи депо за опасни промишлени отпадъци. 

То ще е към инсталацията за изгаряне на отпадъци в новия завод „Биовет“, собственост на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Инвестиционното намерение е на дъщерното на завода дружество "Грийнбърн". Целта е в новото депо да се изхвърлят остатъци от изгорени промишлени отпадъци в работещата от две години горивна инсталация.

От специално сформирания за референдума Инициативен комитет твърдят, че двата най-големи завода в града замърсяват въздуха, а миризмите, които дишат са ежедневие.

Преди две години, когато се строеше новият завод, който откриха така гръмко преди няколко месеца, група граждани се опитвахме да водим преговори с "Биовет". Даже накрая се сключи едно прословуто споразумение, от което 12 човека излязохме на другия ден, защото решихме, че няма как "Биовет" да сключва споразумение с някаква група граждани т. е. то няма никаква юридическа стойност за нещо, което им е вменено по закон.

Така Златка Цвеева описа усилията на гражданите в Пещера да се преборят със замърсяването на въздуха от завод "Биовет". 

За тия две години те трябваше да намалят миризмата, да намалят шума. За жалост, нищо не се случи освен засаждането на 20 - 30 дръвчета. Като естествено се изкорениха други дървета, за да бъдат засадени нови фиданки.

Златка Цвеева съобщи, че от РИОСВ - Пазарджик налагат често санкции на "Биовет", но те са в рамките на 2 000 - 3 000 лева и са за замърсяване на реката и отровена риба. 

Документално и според собствениците на завода всичко е наредСпоред тях всичко мирише на люляк, но в Пещера не се диша, описа ситуацията председателката на Инициативния комитет за референдума. 

Тя предупреди за драстично увеличаване на онкологичните заболявания в района. 

Тоя град обезлюдява, хората са болни, децата масово са с алергии и бронхити и няма някой, който да умира от друго, освен от онкологично заболяване, каза Златка Цвеева.

До завода и до инсталацията достъп няма, посочи още тя.

Тя обясни още, че предишният кмет на Пещера нито един път не е застанал на страната на гражданите. Той е предпочел да е на страната на собствениците на завода и не е направил нищо за решаване на проблема със замърсяването на въздуха в града.

Цвеева обясни, че първоначално намерението на Инициативния комитет е било да се мине към гражданско неподчинение и 

блокиране на пътища. След това обаче са решили първо да изчерпат средствата на демокрацията и затова са започнали подписка за свикване на местен референдум. 

По закон са необходими 1/10-та от имащите право на глас на последните избори, които са били 18 285, посочи Цвеева.

Тя допълни, че желанието на хората да се включат в подписката е много голямо - почти 90 % от жителите на Пещера са заявили подобно намерение. От сутринта е имало и опашки пред пунктовете за събиране на подписи. 

Важно е обаче и колко хора реално ще отидат да гласуват, ако местният референдум се проведе, отбелязват от Инициативния комитет.

Цялото интервю на Неда Велкова със Златка Цвеева е в прикачения звуков файл.

Жителите на Пещера са убедени, че заводът на братя Домусчиеви трови въздуха на града

Още от категорията

Идва рисково време, но без опасности за лева до 2 години

Мерките , препоръчани от експерти на МВФ към българското правителство за вдигане на данъците, увеличение на максималния осигурителен доход и повече държавни разходи с цел намаляване на социалното неравенство, са  закъснели с не повече от десетина години .   Това заяви пред Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той..

публикувано на 18.02.20 в 16:21

Нова инициатива за чиста градска среда тръгва от Пловдив

Нова инициатива за облагородяване на публични пространства започва от Пловдив сдружение „БГ Бъди активен“. Днес кметът на район Тракия Костадин Димитров, където бяха реализирани едни от най-успешните граждански проекти миналата година, обединени от платформата „АЗ,ТИ, ПЛОВДИВ“, предаде символично щафетата на петте нови общини, които ще се..

публикувано на 18.02.20 в 13:49

Асеновградчани на бунт срещу нощен тормоз на изгрална зала

Над 70 асеновградчани реагират в гражданска подписка срещу постоянния нощен шум от билярдна зала с наргиле в Асеновград. Хората твърдят, че в продължение на четири години са подложени на тормоз през нощта, тъй като обектът работи и в малките часове след 22 часа. Често заведението затваря и в 7 часа сутринта, когато хората отиват на работа. Знаем, че..

публикувано на 18.02.20 в 11:58

Още много документи за Левски ни чакат в Османския архив

Има изключително  много неоткрити документални свидетелства, които дават информация за Васил Левски и за българската история,  които тепърва предстои да станат известни. Това, което ние от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово  открихме в Османския архив в Истанбул, е само началото. Това заяви уредникът от музея Виктор Комбов...

публикувано на 18.02.20 в 10:40

Малките кметове предадоха на Иван Гешев сигнали за корупция

На срещата на главния прокурор Иван Гешев със Сдружението на кметовете на малките населени места в Съдебната палата присъстваха над 20 кметове. Припомняме, че тя  се проведе по настояване на кметовете. Кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на сдружението, заяви, че срещата е заради сигнали за корупция, останали без последствия повече..

обновено на 17.02.20 в 17:39