Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасният коронавирус: въпросът е кога ще стигне България

Въпросът е не дали ще има, а кога ще стигне до България. Така доц. Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив разпространението на мистериозния коронавирус от Китай, който вече взе над 25 жертви.

Ние сме част от света, нашите хора ходят навсякъде, допълни той и подчерта, че в наши дни няма как хората да бъдат спрени да общуват и въпреки че над 20 млн. души в Китай са на практика в изолация след мерките, взети в Ухан, най-вероятно това заболяване ще се разпространи и в други части на света.

Доц. Мангъров припомни, че подобни случаи е имало през 2003 година, когато се появи т.н. коронавирус SARS, както и през 2012 година с появата на т.н. Близкоизточен респираторен синдром. Като напомни преположението, че сегашният вирус е тръгнал от пазар в Ухан, където са се продавали живи животни, и се счита, че първоизточникът е някакъв тип змии,  лекарят подчерта:

Такива вируси има откакто свят светува. Те обикновено нападт животните, но понякога може да прескочат у хора и да причинят заболявания у човека, както сега се е случило.

Вирусните заболявания са все още проблем и не бива да се надценява съвременната медицина, смята още доц. Мангъров. По думите му, повечето от тях обаче нямат свойството трайно да живеят сред хората и така утихват спонтанно.

Все пак, според него, за стигането у нас на този вирус „шансът е в необрозимо бъдеще“. Затова съветът му при разпространението на всякакъв тип вируси, в това число и на грипа, е да имаме по-малко контакти с хора и повече лична хигиена.


Още от категорията

И в домашни условия може да се борим с корона вируса

Магистър-фармацевт Димитрия Стайкова, председател на пловдивската фармацевтична колегия, коментира наличието, или липсата на личните предпазни средства срещу коронавируса в аптечната мрежа и препоръчва  как да се пазим в сезона на грипа. Стайкова потвърди, че в аптечната мрежа в Пловдив са изкупени текстилните маски и дезинфектантите.  Все още се..

публикувано на 28.02.20 в 16:39

Лични и политически интереси дестабилизират екоконтрола

Арестът на директора на Басейнова дирекция Пловдив и силният обществен натиск ме карат да твърдя, че работим под стрес, граничещ с истерия, каза в предаването „Ден след ден“ Костадин Гешев - директор на РИОСВ Пазарджик.  Заедно със свои колеги от екоинспекциите и Басейнови дирекции в страната, той бе на среща с министъра на околната среда и..

публикувано на 28.02.20 в 16:12

В Брестовица от години не пият вода от чешмата

Жителите на село Брестовица , община Родопи имат практика да пият изворна вода, или си купуват от магазините. Казват това, защото от днес имат синя водоноска пред кметството. Няма желаещи да се налеят от водата за спешни нужди, защото вече са си осигурили.  От вчера властите предупредиха, че има повишено съдържание на манган в течащата от..

публикувано на 28.02.20 в 15:27

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41