Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пластмаса отрови рибата в река Марица край Пазарджик и Пловдив

Източникът на замърсяване е пазарджишката фирма "Екоинвест", може да има и други

Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е получен в 10,30 часа тази сутрин в РИОСВ – Пазарджик. 

Пред Радио Пловдив директорът на инспекцията Костадин Гешев съобщи, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с "Басейнова дирекция" и Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването – това е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една. 

Предстои да бъдат назначени експертизи, каза прокурор Васил Малинов:

"Образувано е досъдебно производство по чл.352 от Наказателния кодекс: който замърсява водни площи, реки и с това създаде опасност за здравето на хората и животните, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 3 хиляди лева. Иззети са проби от четири фирми от Пазарджишко, които могат да бъдат извършители, да са замърсили водата. Ще бъдат назначени експертизи. Това е до момента. Фирми не трябва да се посочват, защото може да се окаже, че източникът е някой друг".

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик. Мъртва риба в Марица

За случая са уведомени районната прокуратура и дирекцията на МВР в Пазарджик. 

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица бяха получени и от Стамболийски и Цалапица.

Незабавно последва реакция на институциите в Пловдив. На проверка при моста в Стамболийски отидоха областният управител Дани Каназирева, директорите на "Басейнова дирекция" и на Областната дирекция за безопасност на храните в Пловдив, както и представители на пловдивската полиция. 

Уведомена е и прокуратурата в Пловдив, откъдето също са разпоредили проверка. 

За ситуацията е информиран и управителят на ВиК-Пловдив - Спартак Николов. Очаква се да бъдат взети и проби от питейната вода, заради потенциалната опасност за здравето на хората. 

Проверки на място са направили и кметовете на селата  Оризари и Цалапица – Йордан Тотев и Ивайло Данаилов. От община "Родопи" съобщават, че са взети всички необходими мерки и са в постоянна координация с РИОСВ, "Басейнова дирекция" и Агенцията по храните. 

Областният управител Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се избягва досег с речната вода. 

Органите на реда охраняват засегнатите зони. Първите резултати от бързите тестове се очаква да бъдат готови тази вечер. 

Галерия

Още от категорията

Модерно съоръжение ще преработва боклука на Асеновград

Компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци ще бъде изградена в Асеновград, като модерното съоръжение ще обслужва територията на пет общини- Асеновград и съседните Първомай, Лъки, Садово и Куклен. Проектът е по оперативна програма "Околна среда" на обща стойтост близо 13,5 милиона лева. От тях безвъзмездната..

публикувано на 02.06.20 в 16:26

Разширяват улиците с еднопосочно движение в центъра на Пловдив

Еднопосочно движение на автомобилите предстои да се въведе по всички вътрешни улици в карето между бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Източен“, ул. „Капитан Райчо“ и ул. „Родопи“. Това съобщи директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков. До края на седмицата се очаква необходимите около 120 пътни знака да бъдат..

публикувано на 02.06.20 в 15:48

Цветя и думи за Ботев и загиналите за свободата и в Пловдив

Пловдив почете 144 години от гибелта на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на поета-революционер в Цар Симеонвата градина. Минута преди сирените, прозвуча стихотворението „Майце си“ в изпълнение на водещия церемонията Златко Павлов, а носителят на тазгодишната Награда Пловдив за превод Манол Пейков започна словото си...

обновено на 02.06.20 в 14:56

Обир в търговски център в Кършияка в Пловдив

Пари са откраднати от голям магазин за техника от национална търговска верига  Зора на пловдивския булевард "България". Кражбата им е установена сутринта от управителя на магазина, който е сигнализирал полицията.   Според директора на полицията Йордан Рогачев в магазина е проникнато в ранните часове на деня. Той отказа да съобщи каква е..

публикувано на 02.06.20 в 14:55

Президент и вицепрезидент почетоха подвига на Ботев в Калофер

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на възпоменателната церемония в Калофер - родния град на Христо Ботев. Точно в 12 ч. десетки жители и гости на града сведоха глава в почит към подвига на Ботев и всички, загинали за свободата на България. „Ботев доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният..

обновено на 02.06.20 в 13:01