Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявиха грипна епидемия и ваканция в Пловдив, Пазарджик и Смолян

От сряда грипът разпуска и учениците в община "Родопи"

| обновено на 27.01.20 в 14:42


Грипна епидемия и последваща грипна ваканция за всички ученици обяви РЗИ – Пловдив. 

През последните дни в гр. Пловдив броят на болните от остри респираторни заболявания се е увеличил, като е стигнал 183.20 на 10 000 души. Това са епидемични стойности, посочи д-р Моника Троянчева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в инспекцията.

Учениците ще бъдат във ваканция от утре, 28 януари, до 4 февруари включително. Тъй като 5 февруари е междусрочната ваканция, децата ще се върнат в клас на 6 февруари.

Детските градини в Пловдив обаче няма да затворят врати по време на грипната ваканция. За тях ще продължи да се прилага сериозен входен филтър и да не се допускат болни деца, уточни д-р Троянчева. 

Остават в сила противоепидемичните мерки, обявени от РЗИ на 20 януари. Преустановени са детските и женските консултации, свижданията в болниците, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации. 

От утре и в Пазарджишка област е обявена грипна епидемия и ваканция за учениците, съобщи областният управител Стефан Мирев след извънредно заседание на Оперативния щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания.


Грипната епидемия е обявена до 4 февруари включително, а учениците се връщат в класните стаи на 6 февруари.
Средният процент отсъстващи ученици към днешна дата е 21, като най-висок е той в общините Пазарджик, Панагюрище и Брацигово.

В областта, от изпратени 12 проби за изследване в националната лаборатория, в 5 е изолиран щам на грипен вирус H3N2 и в една грип тип B.

Регионалният щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания  в Смолян на свое заседание също взе решение от утре да разпусне учениците в цялата област заради грипа. Заболяемостта 230 на 10 000 при гранична 220 на 10 000. Грипната ваканция в област Смолян продължава до 31 януари включително. Детските заведения ще продължат да приемат деца при повишен контрол на входа.

Тридневна ваканция за учениците от община „Родопи”

Учениците на територията на община „Родопи” излизат в грипна ваканция от сряда, 29 януари до петък 31 януари включително. 

Детските ясли и градини ще останат отворени, но филтърът ще бъде много строг и всяко дете с леки симптоми ще бъде връщано вкъщи.

Децата от „Родопи” се връщат в клас още в понеделник, когато предстоят  последните два учебни дни на първия срок . На 5 февруари е междусрочната ваканция, а  учениците трябва да са на училище отново на 6 февруари. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52