Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Първи случай за 2020 г. на чума по свинете в Смолян

Нова положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган на територията на Държавно горско стопанство- Хвойна, община Чепеларе, според информация от Областната дирекция по безопасност на храните в Смолян. Това е първият случай на АЧС за област Смолян за тази година.

Заразата е установена при дива свиня, отстреляна от местни ловци. Месото от заразения глиган ще бъде загробено съгласно предвидените мерки за биосигурност. Резултатите от изследванията на проби от глигани стават ясни дни след отстрела, но през това време месото се съхранява, уточняват от ОДБХ. 

Мерки за ограничаване разпространение на заразата ще се наложат след издаване на заповед за огнището на АЧС. На територията на ДГС- Хвойна през 2019 г. бяха установени още два случая на чума при глигани.

Още от категорията

593-ма станаха болните от COVID-19

593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 часа. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3-ма в Кюстендил и 2-ма в Смолян. 233 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени в болница. 27 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники...

публикувано на 08.04.20 в 17:32

Отменен е вечерният час в област Смолян, COVID-19 стигна Рудозем

Първи случай на заразен с коронавирус е установен в Рудозем, съобщи кметът Румен Пехливанов. Положителната проба за COVID-19 е при жена, която е била поставена заедно със съпруга си под задължителна карантина.  От общината уточняват, че семейството е спазило стриктно карантината и не е контактувало с никого. Позитивната за коронавирус жена е в добро..

публикувано на 08.04.20 в 16:11

Кампания "Пакет с грижа" раздаде хранителни продукти в "Тракия"

Хранителна банка в помощ на семейства, изпаднали в затруднение, заработи в район „Тракия”.  Инициативата на кмета Костадин Димитров е под надслов „Пакет с грижа”. Тя е подкрепена от бизнеса и е насочена към намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата с коронавируса. Днес първите семейства получиха хранителни, почистващи и..

публикувано на 08.04.20 в 16:10

Дарения от маски получиха медиците в Пазарджик

1000 предпазни маски  за многократна употреба  на стойност  2000 лв. дари на МБАЛ-Пазарджик  общинският съветник  Румен  Димитров.  Маските са произведени от  „Интекстред“  ЕООД .  Фирмата  е първата в Пазарджик,  която е  сертифицирана за производство на медицински маски и от своя страна предостави 200 на Медицински център „Вива. Още 200..

публикувано на 08.04.20 в 15:59

200 асеновградчани получават "Топъл обяд"

Община Асеновград кандидатства по проект "Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация". Общият размер на средствата е близо 20 хиляди лева, а от услугата ще могат да се възползват 200 крайно нуждаещи се асеновградчани. Помощта обхваща хора с ниски доходи, под линията на бедност, самотни и възрастни с трайни увреждания, които не могат да се..

публикувано на 08.04.20 в 15:49