Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кричим и махалите в Пловдив първенци по деца извън училище

До 31 март трябва да се обходят адресите на всички деца от 5 до 7 години, които не посещават детска градина или училище. Целта е да бъдат записани в 1 клас за новата учебна година, каза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в Пловдив. 

Тя заяви, че разчитат в максимална степен на областните управи по места за координиране на механизма по обхват на децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст.

По думите на Михайлова акцент ще се сложи на това децата на 5 и 6 години да са в детските градини. Важно е на 7 години всички деца да са първокласници, каза заместник-министърът.

Тя заяви, че по последни данни най-много са децата, които не посещават училище и градина в Кричим, както и от смесените райони в Пловдив. Там където има капсуловане на деца, които не ходят в училище е важно да се въздейства на родителите, посочи още Михайлова. По думите й санкциите на този етап не дават още резултати, но е важно да се работи заедно с кметовете по места. 

Началникът на РУО Иванка Киркова посочи, че за трета година ще работят за привличане на учениците от всички етноси. Тя съобщи, че ОД на МВР-Пловдив са помогнали за получаване на служебна информация за ученици, които не са записани на адрес и не посещават училище. 

Имаме много установени ученици, които са в чужбина, те са предимно от смесените квартали, каза Киркова.  

Днес се проведе първото заседание на Областния координационен център  на област Пловдив, който е сформиран съгласно  Постановление на МС за изпълнение на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на децата и учениците. 

Галерия

Още от категорията

Оставиха постоянно в ареста шофьора, причинил смъртта на 3-ма души

Пловдивският окръжен съд задържа под стража 46-годишния шофьор, който причини смъртта на 3-ма души в нощта на Великден. Делото бе разгледано от дежурния съдия на изнесено заседание в УМБАЛ „Св. Георги“, където се лекува обвиняемият Иво Даскалов. Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 2 май на Околовръстния път на Пловдив при..

публикувано на 06.05.21 в 15:12

Кметът на Стамболийски дари 320 порции печено агнешко

320 порции агнешко печено дари кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев за Гергьовден.  Празничната храна е осигурена с лични средства и е за всички хора, които получават храна от социалния патронаж и по проекта „Топъл обяд“, както и за децата от Центъра за настаняване от семеен тип.  „Като кмет на общината вече шеста година..

обновено на 06.05.21 в 14:51

В Цалапица откриха паметник на загиналите във войните

Гергьовден и Денят на храбростта бяха тържествено отбелязани в село Цалапица, община "Родопи", където бе открит паметник на загиналите жители на селото във войните за обединението на България.  Част от паметника е зенитно оръдие, което МО подари на Цалапица.  Изграждането на мемориалния комплекс е по идея на кмета на селото Ивайло Данаилов. "В..

публикувано на 06.05.21 в 14:14

Град Пещера чества своя празник

Пещера днес отбелязва своя празник.  Тържествата започнаха с празнична Гергьовска света литургия в храм „Свети Георги“, а на площад „България“ бе издигнат националният флаг.  В празничото си слово кметът Йордан Младенов поздрави съгражданите си: "Да пребъде нашият град! Да звучи гордо името Пещера и да е символ на по-добър живот, на ценности и..

публикувано на 06.05.21 в 09:56

Отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия, на който отдаваме почит към доблестта и смелостта на българските воини.  Военновъздушните сили са подготвили атрактивна авиационна програма, при която едновременно ще бъдат направени демонстрации в небето над София и над единствената Изтребителна Авиобаза у нас – „Граф..

обновено на 06.05.21 в 08:53