Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусни инфекции препълниха две отделения в болница "Пловдив”

Вирусите повалят малки и големи

Препълнени с пациенти са отделенията по пулмология и педиатрия в УМБАЛ "Пловдив”.

Всеки ден в детско лежат по 45 деца от различни възрастови групи. Малките пациенти постъпват с оплаквания като обща отпадналост, липса на сили, висока температура – над 38 градуса, кашлица, болки в гърлото, а част от тях имат и повръщане, посочи началникът д-р Анеса Георгиева. 

Въпреки сериозните симптоми, децата сравнително бързо се възстановяват след приложеното лечение в болницата.

Възрастните са заели всичките 38 легла в отделението по пулмология. Те постъпват след прекарано вирусно заболяване, предизвикало усложнения като пневмония, обострена Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма. 

Освен кашлица, висока температура, която се задържа повече от 3 дни, пациентите страдат и от задух, посочи началникът на отделението д-р Илияна Вълканова. Най-трудно се възстановяват хората с декомпенсирани хронични придружаващи заболявания. 

Тези, които са в по-напреднала възраст – над 75 г., са и в най-голяма степен застрашени от тежки усложнения след преболедуваната вирусна инфекция. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Празнични прояви за 3 март са организирани и в региона

С различни прояви България отбелязва своя национален празник 3 март. Днес се навършват 146 години от Освобождението на страната от турско иго.  Асеновград празнува 146 години от Освобождението на България. В 11.00 ч. в храма "Св. Димитър" ще бъде отслужен молебен за душите на загиналите и ще бъдат поднесени цветя на гроба на прапорщик Вишняков.  В..

публикувано на 03.03.24 в 09:07

Пловдив отбелязва тържествено 3 март на Бунарджика

С поредица от събития в Пловдив ще бъде честван Националният празник на България 3-ти март.  През тази година се навършват 146 години от датата 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г., когато е подписан предварителен мирен договор, известен в историята като Санстефански договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г.,..

публикувано на 03.03.24 в 07:58

Пазарджик празнува с молебен, поклонение и концерти

С поставянето на цветя на паметниците и паметните плочи на личностите, свързани с националноосвободителните борби, започват честванията на националния празник в Пазарджик.  Проявите за 146-тата годишнина от Освобождението на България  продължават с молебен за здраве и благополучие в църквата “Света Богородица”.  В центъра на града ще има..

публикувано на 03.03.24 в 07:55

С голямо ски спускане Пампорово отбелязва националния празник

В курорта Пампорово навръх Националния празник 3-ти март за седми път ще се проведе голямото ски спускане в народни носии.  За участие в мащабното събитие се очакват няколко хиляди сънародници от цялата страна и чужбина.   За най-пъстрата българска традиция от 10:30 часа до 11:30 часа всички лифтове до кулата „Снежанка“ ще извозват участниците в..

публикувано на 03.03.24 в 07:51

С молебен и шествие Смолян чества Освобождението на България

В църквата „Св. Никола“ в смолянския кв. Устово Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион ще отслужи молебен за мир по повод Националния празник 3 март.  Програмата предвижда празнично шествие от храма до пл. „Възраждане“ с църковните хоругви, почетен караул, поклонение и поднасяне на цветя пред Паметника на борците за свобода...

публикувано на 03.03.24 в 07:44