Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха заразена с африканска чума дива свиня край чепеларско село

| обновено на 29.01.20 в 20:04
Снимка: БГНЕС

Положителна проба за африканска чума по свинете  е установена в отстреляна женска дива свиня в землището на чепеларското село Зорница. Районът е част от  Държавното горско стопанство "Академик Николай Хайтов" в Хвойна. Това бе съобщено на заседанието на Областната епизоотична комисия в Смолян. 

Това е първи случай на регистриране на заразено животно в последните няколко месеца, отбеляза д-р Сава Бозуков, директор на Областната дирекция на БАБХ в Смолян. По думите му, липсата на домашни свине в района ограничава значително възможността за разпространение на болестта, но пък контролът върху дивите свине е по-труден.

Засилват се мерките за биосигурност без да се ограничава лова и дърводобива в горските територии. Шефът на Регионалната дирекция по горите Венцислав Фурлански каза, че при групов лов на дива свиня ловците задължително трябва да бъдат придружавани от служители на горските стопанства, които да контролират спазването на мерките срещу заразата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха околовръстното на Пловдив

Жители на Брестовица блокираха Околовръстния път на Пловдив в района на Пещерския надлез. Така те изразяват недоволството си от нерешения проблем с качеството на питейната вода в селото, в която има манган, мътна е и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната вода на Брестовица. Това, което се изискваше..

публикувано на 24.04.24 в 17:09

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06