Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В чакалнята за еврото курсът на лева не трябва да се променя


Бъдещото присъединяване на България към „чакалнята“ на еврозоната става все по-очевидно и вероятно това ще се случи в края на април, каза преди дни финансовият министър Владислав Горанов. 

Това обаче породи съмнения, че ще падне Валутния борд и последвалите оттам подозрения за финансови трусове у нас.  

Днес парламентът прие решение за договаряне на централен курс на лева  към еврото, при строго фиксиран курс, какъвто е сега.

Има ли основания за притеснения около Балутния борд?

Не трябва паника, просто законодателството трябва да се направи така внимателно и обстойно, че това просто да не се допуска, коментира економическият експерт от ЕКИП Стоян Панчев.

Днешното решение на НС обаче не е достатъчно добро – иска се не декларация, а закон. При това не е нужно да се прави нов, а само едно изменение в сегашния закон за БНБ. Както сега курсът лев – евро е фиксиран в закона, така той да си остане и през целия „престой“ в механизма ERM, до пълното  минаване към еврото, обясни Стоян Панчев.

Националният ни интерес трябва да бъде твърдо защитен, но стореното от депутатите днес не е достатъчно, то е по-скоро с  декларативен характер и няма силата на закон,  смята той.

Падането на Валутния борд при влизане в „чакалнята“ на еврозоната не е необходимо. Бордът е в основата на нашата стопанска стабилност вече бизо 23 години, подчерта експертът и преподавател в СУ „Климент Охридски“. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45

Брестовица отново протестира заради водата, пълна с манган

Жителите на село Брестовица готвят поредни протести заради качеството на водата, която от години е замърсена с манган и е негодна за ползване. След предупредителна акция утре в центъра на селото, на 24 април те се заканват да затворят и пътища в областта.  От четири години за промишлени нужди се ползава водата от водоноски, за битовите всяко..

публикувано на 16.04.24 в 12:59
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18