Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нещо се подхвърля, а ние можем само да гадаем


Проф. Николай Радулов експерт по национална сигурност с анализ за действията на прокуратурата по отношение на хазартния бос Васил Божков и президента Румен Радев.

За обвиненията към бизнесмена Васил БожковРадулов заяви, че не е убеден във възможностите на прокуратурата да брои, защото само, ако неплатените данъци са половин милиард, печалбата  от хазартните игри трябва да бъде равна на БВП на страната. Вероятно има желание да се покажат огромни суми, така ще се обясни, защо прокуратурата се е задействала спрямо г-н Васил Божков.

Тук става дума за последните 5 години, и преди това г-н Божков беше най-богатият българин. Това, което се случва означава,  че е пряк упрек на г-н Гешев към предшественика му. Очевидно става дума за действия, които са извършени в рамките на мандата на предишния главен прокурор. Сумите са такива, че не би трябвало да позволяват неглижиране от гладна точка на една нормална прокуратура.

Затова се питаме: Защо сега, какво е правила прокуратурата през предишния период, какво е правил г-н Гешев като зам. гл. прокурор? Очевидно е, че зад всичко това има някакъв подтекст. Аз съм абсолютно уверен, че няма нито един човек от прокуратурата, нито един прокурор, който да може да задвижи такива действия спрямо г-н Божков, без разпореждане отгоре. Това" отгоре "е друг въпрос, какво можем да си представим за отгоре. Дали това е министър председателят, който твърди, че няма нищо общо, дали това е свързано с посещението на гл. прокурор и зам. гл. прокурор преди няколко месеца в САЩ, дали не е свързано с контрол от страна на американското правителство за борба с корупцията? Само можем да гадаем.

По списък един след друг се арестуват хора.  Ако става дума за престъпление, всеки трябва да го адмирира, независимо, колко са богати или бедни тези хора. Говоря за Арабаджиеви, говоря за Миньо Стайков. В публичното пространсдтво се носят слухове, че всичко е свързано с желанието на някакви среди, на други олигарси, които са вън от този списък, да придобият собствеността на тези, които в момента са обект на интерес на прокуратурата. Очевидно е, че държавата иска да придобие един бизнес, който е изключително печеливш. Аз съм напърно съгласен с г-н Валери Симеонов, който твърди, че този бизнес е неморален. Това е един от основните му козове да го одържави. Това няма да промени нищо. Ние през всички години на прехода говорим, колко лош стопанин е държавата. Много е възможно държавната структура, която се занимава с този бизнес да бъде раздържавена. Да бъде дадена на някой друг, който сега зад кулисите потрива ръце и се надява да започне да печели. 

По отношение на г- Божков, очевидно е, че държавата иска да придобие един бизнес, който  е печеливш, но като знаем колко лош стопанин е държавата, не съм сигурен ,че след 5-6 години този бизнес ще продължи да е печеливш. А е много възможно, след няколко години, този бизнес  от държавен, да бъде даден на някой друг, който сега зад кулисите потрива ръце и се надява той да почне да печели. 

За г-н Божков говорим,  че е ощетил държавата с половин милиард, но забравихме ли, че НАП в последните няколко години някак си  е "забравила" да прибере 16 милиарда от длъжници. 

За президента Румен Радев:  Срещу президента  никъде няма  никакви обвинения, има подхърляния , нещо се подхвърля, излъчват се записи, което   неизвестно по какъв начин са придобити и откъде, целта е да се създаде усещането, че нещо около президента не е наред. 

Очевидно е, че има опит за внушение, че върховният главнокомомандващ и глава на страната е някой, който извършва престъпления спрямо конституцията,  и това е безумно. Това може да се обясни само с нещо, което видях на една снимка на кабинета на г-н Гешев  с томовете на Сталин на заден план. 

Очевидно е, че спрямо държавния глава се използват или незаконно, или полузаконно, инструменти на спциалните служби и то не по отношение на негова дейност или действия, а по отношение на личния му живот, което е отвратително за всеки българин.  И националната ни сигурност не може да бъде застрашена от отношенията в някакво семейство по никакъв  начин, каквото и да е семейството. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36