Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив почете годишнина от рождението на Стамболов

С поднасянето на венци и цветя Пловдив почете 166 години от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Общината. 

В словото си за държавника проф. Людмил Спасов от ПУ “Паисий Хилендарски“ подчерта, че в най-новата история на България няма друг политик, който да е бил депутат, председател на Народното събрание, регент и министър-председател. „Като държавник Стамболов  поема рискове и отговорности, които са непосилни за другите. В това отношение той е ненадминат и до днес“, изтъкна историкът

В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членовете на комитет „Родолюбие“. 

За да почетат годишнината и да положат венци и цветя, пред паметника на Стефан Стамболов бяха кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, заместник - областният управител Петър Петров, председателят на Общински съвет Александър Държиков, депутатът Спас Гърневски, заместник – кметовете, кметовете на райони, политически партии, обществени организации и признателни  граждани.


Галерия

Още от категорията

48 са новите заразени с коронавирус в Пловдив

482 са новите случаи на коронавирус в страната, регистирани за денонощието по данни на Единния информационен портал. Положителните проби са от направени общо 8 057 теста.  Над 100 са новозаразените в София.  След това се нарежда област Пловдив с двойно по-малко заболели - 48 души. Поставени са 94 нови ваксини в региона.   В Пазарджик са отчетени 27..

обновено на 21.01.21 в 07:11

Отбелязваме Бабинден по стар стил

На 21 януари по стар стил отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. Датата се приема за професионален празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите.  Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този..

публикувано на 21.01.21 в 06:54

Започва възобновения съдебен процес срещу д-р Иван Димитров

По общия ред и с разпит на свидетели, експерти и вещи лица стартира възобновеният процес срещу д-р Иван Димитров. Той отново е  подсъдим за убийството на крадеца Жоро Джевизов, когото застреля в имота си на 2 март 2018 г.  До тук се стигна, след като миналата година пловдивският Апелативен съд върна делото отначало, заради открити множество..

публикувано на 21.01.21 в 06:52

Доставят още две водоноски и бутилирана вода за Брестовица

Първата доставка на бутилирана вода ще бъде направена днес в Брестовица . Това съобщиха за Радио Пловдив от гражданското сдружение "Живот за Брестовица" по повод наш репортаж  за замръзнала вода в единствената водоноска в селото. Там от една година водата в чешмите е негодна за пиене, защото съдържа манган. Припомням, че миналата събота бе организиран..

публикувано на 21.01.21 в 06:19

Отстранена е електроаварията в центъра на Пловдив

Вече е отстранена аварията, която спря електрозахранването в част от центъра на Пловдив. Без електричество бе и кръстовището на булевардите "6 септември" и "Руски", заради което движението на автомобили там бе затруднено.  Без ток бе и районът коло "Пещерско шосе", както и по близките улици "Царевец" и "Йордан Гавазов", където са общежитията на..

публикувано на 20.01.21 в 19:12