Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завареният дефицит поставя в риск проекти на "Пловдив 2019"

Проф. Любомир Караджов, член на Управителния съвет на фондация „Пловдив’ 2019“ коментира, какви са следите, които остават след шумното откриване, и скромното закриване на Пловдив Европейска столица на културата’ 2019? Те трябва да бъдат разчетени, умножени, да се превърнат в икономическа принадена и туристическа стойност за Пловдив. Как ще се случи това, какъв ще е екипът, на който да разчитаме?

Проф. Караджов заяви, че няма притеснение от редукцията на състава на фондацията. Това не е първото и основно нещо, което буди тревога. Тревога будят неща, които трябва да се случат, от тук нататък в културния живот на Пловдив.

От думите на г-н Кирчев, който е зам. председател на Управителния съвет стана ясно, че до септември 2019 г. е разходван целият бюджет на фондацията за миналата година. Има неразплатени, но реализирани проекти. От фонд „Мелина Меркури“ за 3 мил. лева, които са налични, и следва да се разпределят за културно съдържание в Пловдив след 2019 година, идват много въпроси. Стои и въпросът, колко са сумите за доплащане на вече реализираните проекти? С пълна сила остава въпросът за Опера опън, за Драматичния и Кукления театър.

Става дума за качествени творби, които пловдивски творци ще реализират през настоящата година. Качествени творби, които ще реализират външни арт организации пред взискателната публика на Пловдив. Също и възможност пловдивските творци да покажат на Европа своите постижения.

Управителният съвет реши  за преформатиране състава на фондацията. Трябваше да се съобрази с обстоятелства, които са ни „натресени“ от предишни решения. Сега Управителният съвет трябва да работи в ситуация, в която да мисли, не за творческа и художествена дейност, а как да оправи нещата, които висят, не по негова вина! Къде е фактическата свобода за вземане на решения, когато сме изправени пред някои свършени факти?

Интервюто с проф. Любомир Караджов е в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15