Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Невъобразима гавра с дете

Учителка от Пазарджик накарала децата да заплюят свой съученик


 • Начална учителка от Пазарджик получи дисциплинарно наказание заради скандален подход към провинил се ученик от пазарджишкото училище „Проф Иван Батаклиев“. За да накаже третокласник, Верка Маратилова принуждава всички негови съученици да го заплюят, докато той е изправен пред дъската.

  Първоначално беше обявено, че срещу нея ще има прокурорска проверка, която да установи дали в поведението ѝ е налице хулиганство с цел публично унижаване. По-късно от държавното обвинение съобщиха, че досъдебно производство няма да бъде образувано, тъй като липсват данни за престъпление.

  Проверката трябваше да бъде извършена от Апелативната прокуратура в Пловдив, тъй като Окръжната прокуратура в Пазарджик си даде отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че училище „Иван Батаклиев“ е едно от най-елитните учебни заведения в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

  Неприятната ситуация е станала на 9-и януари, в 3 б клас. По време на междучасието няколко деца влезли в спор и в невъзможността да се защити по друг начин деветгодишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предупредени за тази постъпка и заедно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила Митко пред учебната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция учебните занятия продължили. Вечерта семейството на Митко забелязало, че той е подтиснат, не говори, отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Нищо не подозиращите родители останали с впечатлението, че детето им има вирус. За неприятния инцидент те разбирали няколко дни по-късно от възмутен родител на момиченце, което разказало вкъщи как всички плюли по Митко.

  Със случая са запознати всички институции в града, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“.

  Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения, но директорът на учебното заведение има правото да наложи санкция по казуса. Даниела Кемчева, директор на училището, е силно притеснена от случилото се. Верка Маратилова не пожела да коментира темата.

  По желание на семейството Митко вече е в друго училище и с него работи психолог.


  Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

ЕГ "Пловдив" отново е отличникът на матурите, следват МГ и ЕГ "Ив. Вазов"

Езикова гимназия „Пловдив“ е първа по успех със средно 77.89 точки, след проведените Държавни зрелостни изпити по БЕЛ . В това училище полагат изпити най-много дванадесeтокласници – 273, за поредна година те се представят най-силно. Следват ги зрелостниците от Математическата гимназия и Езикова гимназия „Иван Вазов“. В класацията..

публикувано на 09.06.23 в 12:27

Зико се оплака, кметуването му било тежко изпитание

Градоначалникът на Пловдив Здравко Димитров определи като изключително тежък кметския си мандат. Пред членовете на Регионалния съвет за развитие на Южен Централен район, голяма част от които са кметове, Димитров припомни през какви препятствия са минали в годините от 2019 г. насам: „Чакахме в този мандат да ги отворят тези програми, така и..

публикувано на 09.06.23 в 12:21

Ромско меле в Певците, трима в болница, шестима арестувани

Шестима мъже са задържани след сбиване в карловското село Певците. Он ОД на МВР в Пловдив съобщиха, че сигналът е получен около 20 ч. снощи на тел. 112 и незабавно натам са насочени автопатрули на РУ-Карлово, а после са изпратени и допълнителни екипи на пловдивския сектор „Специализирани полицейски сили“.  Свадата е възникнала между две..

публикувано на 09.06.23 в 12:03

Дете е в болница след като беше нахапано от куче във Велинград

В общинската болница във Велинград е прието дете с тежки разкъсвания по главата, след като е било нападнато от куче, съобщават от здравното заведение. Момченцето е претърпяло няколко операции и в момента е в стабилно състояние.  Четиригодишният Румен е бил приет в болницата в късния след обед на четвърти юни.  Състоянието на детето е било критично,..

публикувано на 09.06.23 в 10:47
Пловдивски университет

Пловдивският университет представя иновационна програма

Академичната общност на Пловдивския университет представя официално Стратегическата си научно-изследователска и иновационна програма за развитие - Дигитални устойчиви екосистеми - технологични решения и социални модели за устойчивост на екосистеми (ДУЕкос). Програмата е интерсекторна в областта на зелената икономика, екологичните решения и..

обновено на 09.06.23 в 10:22