Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всичко е наред с времето, в Пловдив ще застудее по-малко

Ние сме си още в зимата и февруари като Малък Сечко е известен с това, че винаги се е стараел да подражава на по-големия си брат януари и да се опитва да се прави на мъж. Така ще направи и сега, когато много свеж въздух от полярните ширини, макар и с океански произход, мощно ще нахлуе в България. Само че в Пловдив не се очаква чак толкова страшно да застудее, както така се описва тези дни, въпреки че ще се усети студ в Пловдив още утре вечер, коментира за Радио Пловдив прогнозата за силно застудяване и сняг, климатологът и университетски преподавател проф. Георги Рачев. 

Застудяването, което ще бъде предимно за Северна и  Западна България, и  е вероятно да бъде и със сняг, с дебелина на снежната покривка до 5 - 8 сантиметра, а по в  високите до 700 метра, може да стигне и до 20см. Някъде само ще превалява.

Климатологът каза, че такива промени не са изключение и припомни,че   през 2016г. , само преди 4 години , а не по времето на баба и дядо,  за Пловдив беше отчетена максималната температура  от  24 градуса. А преди още 4 години, през 2012, февруари беше толкова студен, че изпукахме от студ.

Така ще е до петък, а в неделя отново ни очаква затопляне и към 12-13 февруари, отново ще можем да говорим за температури от около 13 до 15 градуса. Така че за тези четири дни на застудяване може да говорим за кратка псевдозима.

През януари и февруари такива промени от плюс 20 до минус 10 са закономерни. Февруари е много динамичен месец и това е възможно, както се и случи. В Пловдив ще бъде по-топло, защото е хубав, южен, български град.

Нашият живот е пряко свързан с метеорологичната обстановка, валежите са изключително полезни за селското стопанство. Ние сме в изключително сух период. Януари мина в райна на Пловдив с месечна норма едва до 20 процента. Сухо е и този дъжд е крайно необходим.

Интервюто с проф. Георги Рачев е в звуковия файл. 

Още от категорията
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42

Пловдив запази потенциала на икономиката в Ковид пандемията

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Пловдив е седмият най-висок в страната. Доходите на домакинствата нарастват сравнително бързо. Заетостта остава относително висока, а безработицата – ниска, въпреки че първият локдаун носи нови 10 000 новорегистрирани в бюрата по треда. По време на втория- в края на годината те са около 5..

обновено на 26.01.21 в 13:30

Кметът на Нареченски бани покани Борисов в парка на селото

Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски покани министър председателя Бойко Борисов да посети занемарения парк в курортното селище, за да ускори решенията за неговото облагородяване, така както това се случи с занемарената баня в родния му град - Банкя.         Причина за покана е, че паркът в Нареченски бани с обща площ около 19.7..

обновено на 26.01.21 в 11:08