Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът не работи в интерес на обществото, води лични битки

| обновено на 04.02.20 в 16:08

Най-вероятно обръщението на президента Румен Радев е отговор на скандала, възникнал с питането на главния прокурор към КС за имунитета на държавния глава, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Само преди пет дни пред чуждестранните дипломати президентът Румен Радев говори съвсем други неща за работата на правителството. Тогава той каза, че управлението в България е символ на сигурност и стабилност и пренася таза сигурност и стабилност в целия регион, както че кабинетът се опитва да е проводник на политиката на Брюксел на Балканите. Това ме кара да мисля, че не е ясно кога президентът лъже и кога казва истината или че нещо се е случило през тези пет дни, за да обърне коренно позицията му, каза още Георги Харизанов.

Според него с днешното изявления президентът се опитва да потуши именно скандала, свързан с корупция, в която участник е и неговата съпруга. Стана ясно, че президентът и неговият екип е склонен да осуетява и бави проверката от КПКОНПИ. Рухна митът за честния, принципен и морален борец срещу корупцията. Днешното изявление има за цел да запуши именно този скандал, коментира Харизанов.

Той добави, че освен разкритията от СРС-тата има и още две по-второстепенни сюжетни линии, обясняващи появата на обръщението на държавния глава. Едната е как Русия отговаря на изгонените руски шпиони от България и тук провиждам дългата ръка на Решетников. Другата сюжетна линия е битката на върха в БСП. Радев е лична кандидатура на Корнелия Нинова, а сега тя има проблеми в партията и подаването на топката от Румен Радев ще доведе до атипична реакция на госпожа Нинова. Нищо чудно БСП да излязат от Парламента, нищо чудно да се опитат да произведат друга криза и така тя да стабилизира силно разклатеното си лидерство преди конгреса на БСП. Според мен г-н Радев си връща  стари услуги.

Основната причина за реакцията на президента са СРС-тата, другите две причини са просто добавени, обобщи Георги Харизанов.

Той прогнозира, че от проверката във ВВС може са излезе конфликт на интереси, а в по-късен етап и да повдигне въпроси за имотното състояние на президента. Г-жа Радева раздава визитни картички, в които пише че е част от екипа на президентството. Ние обаче не знаем какво точно работи тя в президентството, тя обаче ползва служебна кола, охрана от НСО ... И въобще доста неща за нея и нейната работа ние не знаем, но не получаваме информация за това. А това са въпроси, които интересуват и касаят всички нас като данъкоплатци, каза Георги Харизанов.

Той беше категоричен, че нищо от това което се случва в момента не е в интерес на обществото. В интерес е да се предлагат решения на проблемите, да се търси консенсус, а всъщност става точно обратното – разделение и война на президента с управлението на страната и то още от неговото избиране. Всъщност Румен Радев се ръководи главно от потушаването на лични борби, а не от интересите на обществото.

Свалянето на доверие от правителството от Румен Радев сега е нескопосана имитация на действията на президента Росен Плевнелиев, породени от действията на кабинета Орешарски, посочи анализаторът. Затова и ходът на Радев няма да доведе до нищо, а дали ще има разместване на върха на българската политика ще разберем догодина на редовните парламентарни и президентски избори. Какъв ще е техният изход ми е трудно сега да прогнозирам, но мисля, че няма да е по-различен от двата избора, които се състояха през 2019-та година, каза в заключение Георги Харизанов от Института за дясна политика.


Още от категорията

Властта дава разнопосочни сигнали и разделя хората

Държавата дължи на подкрепа на малките бизнеси, които ще загинат, ако държавата не ги подкрепи, а тя закъснява с мерките, смята доц. Алексей Пампоров - социолог от Института за изследване на обществата и знанието. Гладът е лош съветник , а  във Фейсбук са събират групи, които са готвят за протести. По негови данни има и заплашвани за дейността си в..

публикувано на 10.04.20 в 10:51
Доц. Андрей Чорбанов

Наивно е да се мисли, че може да има ваксина до 3 месеца

Проектът на българския  екип, който разработва ваксина срещу Ковид -19, вече е одобрен, получил е финансиране, в следващите дни предстои подписване на договорите и от понеделник учените започват работа.  Това съобщи в ефира на Радио Пловдив   създателят на проекта доц. Андрей Чорбанов от имунологичния департамент към Института по микробиолгия на..

обновено на 09.04.20 в 17:31

Каузата днес е да запазим живота

Много от празничните ритуали за Великден и Цветница тази година ще бъдат отменени или извършвани по различен в Бачковския манастир.  Каузата днес е да запазим живота, затова всички дейности тази година ще бъдат съобразени с карантината в страната, каза в интервю за Радио Пловдив игумена на Светата обител епископ Сионий. На Цветница няма..

публикувано на 09.04.20 в 17:25

БПЦ е твърде емоционална във време на зараза

Благодатният огън  тази година няма да дойде от Йерусалим. Църквата се отказва да пътува за него и ще използва запазен от миналата година, а средствата предлага  да се пренасочат в борбата с коронавируса.  На Цветница няма да се раздава върба.   На Разпети петък Христовата плащеница няма да бъде  изнесена в в храмовете. Ше има църковни служби..

публикувано на 09.04.20 в 16:01

Католиците в Житница намират опора във вярата

Различна е тази година Страстната седмица за католическата общност в пловдивското село Житница. Заради противоепидемичните мерки вярващите са по домовете си, а литургиите и църковните ритуали се излъчват онлайн. В очакване на Възкресение Христово в неделя, хората в Житница днес си спомнят, че миналата година, преди Великденските празници бяха обзети и..

публикувано на 09.04.20 в 10:57