Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президентът не работи в интерес на обществото, води лични битки

| обновено на 04.02.20 в 16:08

Най-вероятно обръщението на президента Румен Радев е отговор на скандала, възникнал с питането на главния прокурор към КС за имунитета на държавния глава, коментира за Радио Пловдив Георги Харизанов от Института за дясна политика.

Само преди пет дни пред чуждестранните дипломати президентът Румен Радев говори съвсем други неща за работата на правителството. Тогава той каза, че управлението в България е символ на сигурност и стабилност и пренася таза сигурност и стабилност в целия регион, както че кабинетът се опитва да е проводник на политиката на Брюксел на Балканите. Това ме кара да мисля, че не е ясно кога президентът лъже и кога казва истината или че нещо се е случило през тези пет дни, за да обърне коренно позицията му, каза още Георги Харизанов.

Според него с днешното изявления президентът се опитва да потуши именно скандала, свързан с корупция, в която участник е и неговата съпруга. Стана ясно, че президентът и неговият екип е склонен да осуетява и бави проверката от КПКОНПИ. Рухна митът за честния, принципен и морален борец срещу корупцията. Днешното изявление има за цел да запуши именно този скандал, коментира Харизанов.

Той добави, че освен разкритията от СРС-тата има и още две по-второстепенни сюжетни линии, обясняващи появата на обръщението на държавния глава. Едната е как Русия отговаря на изгонените руски шпиони от България и тук провиждам дългата ръка на Решетников. Другата сюжетна линия е битката на върха в БСП. Радев е лична кандидатура на Корнелия Нинова, а сега тя има проблеми в партията и подаването на топката от Румен Радев ще доведе до атипична реакция на госпожа Нинова. Нищо чудно БСП да излязат от Парламента, нищо чудно да се опитат да произведат друга криза и така тя да стабилизира силно разклатеното си лидерство преди конгреса на БСП. Според мен г-н Радев си връща  стари услуги.

Основната причина за реакцията на президента са СРС-тата, другите две причини са просто добавени, обобщи Георги Харизанов.

Той прогнозира, че от проверката във ВВС може са излезе конфликт на интереси, а в по-късен етап и да повдигне въпроси за имотното състояние на президента. Г-жа Радева раздава визитни картички, в които пише че е част от екипа на президентството. Ние обаче не знаем какво точно работи тя в президентството, тя обаче ползва служебна кола, охрана от НСО ... И въобще доста неща за нея и нейната работа ние не знаем, но не получаваме информация за това. А това са въпроси, които интересуват и касаят всички нас като данъкоплатци, каза Георги Харизанов.

Той беше категоричен, че нищо от това което се случва в момента не е в интерес на обществото. В интерес е да се предлагат решения на проблемите, да се търси консенсус, а всъщност става точно обратното – разделение и война на президента с управлението на страната и то още от неговото избиране. Всъщност Румен Радев се ръководи главно от потушаването на лични борби, а не от интересите на обществото.

Свалянето на доверие от правителството от Румен Радев сега е нескопосана имитация на действията на президента Росен Плевнелиев, породени от действията на кабинета Орешарски, посочи анализаторът. Затова и ходът на Радев няма да доведе до нищо, а дали ще има разместване на върха на българската политика ще разберем догодина на редовните парламентарни и президентски избори. Какъв ще е техният изход ми е трудно сега да прогнозирам, но мисля, че няма да е по-различен от двата избора, които се състояха през 2019-та година, каза в заключение Георги Харизанов от Института за дясна политика.


Още от категорията

Кирил Пенчев в "Добро утро, ден!"

В „Добро утро, ден!“  ви срещаме с  Кирил Пенчев  първи кларинет в Пловдивската опера.   Преподава и  в АМТИИ и в Пловдивския университет.  Завършил е престижни университети в Съединените щати и Виена, но не е класическия музикант в традиционната представа. Може да го наричаме и „Лъвско сърце“, защото  той може след 3 километра плуване в..

обновено на 24.10.20 в 08:34

Ново училище ще се строи в Пловдив

За първи път от десетилетия ново училище ще бъде изградено в Пловдив. Това стана ясно от отчета на заместник-кмета Стефан Стоянов . Той отговаря за ресорите „Образование и бизнес развитие“ в община Пловдив. Общината е подала в Министерството на образванието и науката общо 11 проекта. Става въпрос за разширяване на училища и изграждане на..

обновено на 23.10.20 в 16:29

Очаквам България да блокира Северна Македония за ЕС

След дискретната среща вчера между външния министър Екатерина Захариева и бившия македонски премиер Любчо Георгиевски и продължаващите совалки на Скопие в Брюксел за търсене на подкрепа срещу предупреждението на София, че ще блокира пътя им за ЕС поканихме за коментар македонския журналист и анализатор Владо Перевски.  „Визитата на Любчо..

публикувано на 23.10.20 в 16:16

Няма да успеем без помощта на стажантите и студенти медици

Министерството на здравеопазването ще разчита на помощ и от страна на студентите по медицина в шести курс заради недостига на медицински персонал в болниците, които са ангажирани с лечението на COVID пациенти. Това обяви преди ден здравният министър проф. Костадин Ангелов. Днес следобед министърът има видеоконферетна среща с всички..

обновено на 23.10.20 в 15:10

Без страх от коронавируса и адаптация към новото време

За носенето на маски и стратегията на копиране: „Това ни се наложи следствие ковид кризата“, коментира психиатърът д-р Веселин Герев.  Носенето на маска в ранни зори, когато няма други хора е абсолютно безсмислено. Когато стресово събитие няколко месеца се нагнетява като проблем, то обсебва съзнанието на човека. Натрапчивата мисъл,..

публикувано на 23.10.20 в 11:54