Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зима в Родопите, пътят Пловдив - Смолян не е почистен

| обновено на 05.02.20 в 21:38

Обилен сняг вали в Смолянска област, като на Пампорово натрупаният нов сняг е около 40 см. Според Агенция „Пътна инфраструктура“ пътищата са проходими при зимни условия, като движението на превозни средства е задължително с вериги.
Повече от 50 см сняг натрупа по високите части на Смолянска област. Има населени места с прекъснато електрозахранване в общините Смолян, Баните, Мадан. 
Ограничава се движението на МПС с маса над 12 т. с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала, поради снеговалеж и снегопочистване. Въвеждат се ограничения за движение на МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода "Рожен" и по републиканската пътна мрежа на територията на община Доспат, Борино и Девин. 

Следобед турски автобус, превозващ деца, закъса точно преди курорта Пампорово на бензиностанцията на "Петрол". Това съобщи за Радио Пловдив заместник - областният управител на Смолян Адриян Петров. 

Той заедно с екипите на Пътна помощ са на място за да помогнат за освобождаването на автобуса. Рейсът е бил без вериги и с изхабени гуми в зимните условия.

От МВР съобщиха, че в автобуса е имало 36 деца и 10 възрастни, като екип на пожарната е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители.

По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са предприели действия за изтегляне на други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. 

От МВР допълват, че без ток са селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем. Към момента снеговалежът е намалял значително, но пътищата са труднопроходими при зимни условия.

По-рано репортерска проверка на кореспондента ни Радостина Чернокова установи, че пътят от Пловдив за Смолян не е почистен. Автобусите се движат трудно. 

Дори вътре в Чепеларе има образувани коловози от снега. На бензиностанцията преди изкачване към Пампорово полицейски патрули спират колите и ги отбиват, за да слагат вериги.

На терен работят 83 машини. Пътните настилки са заснежени, а на места заледени, но се обработват, опесъчават и осоляват, пишат от областната управа в Смолян. 

Няма ток в селата Сатово, Серафимово, Чокманово също и в няколко махали  на община Смолян, потвърдиха от областната управа. Екипите на ЕВН работят, но условията са затруднени и се очаква захранването да бъде възстановено до полунощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Присъда от 4 години затвор получи насилникът на Ванеса

Присъда от четири години затвор получи 30-годишният Цветомир Пенков от районния съд в Пловдив заради домашното насилие над жената, с която живели на семeйни начала и имат малко дете. Лишаването от свобода той ще изтърпи при първоначален строг режим.  Насилникът признава вината си. Има сключено споразумение с прокуратурата, което е одобрено от..

обновено на 13.09.24 в 18:09

Загинали са и двамата пилоти на разбилия се в "Граф Игнатиево" самолет

Двамата пилоти на катастрофиралия днес по обед военен самолет за загинали, съобщи на брифинг в базата министърът на отбраната Атанас Запрянов. Съболезнования за загубата изрази служебният премиер Димитър Главчев, който също пристигна на място. Това са инструкторите майор Петко Димитров на 51 години и и ст. лейтенант Венцислав Докин на 28 години...

обновено на 13.09.24 в 17:49

Отворено е движението през кръговото на Централна гара

Отвориха за движение кръговото кръстовище до Централна жп гара в Пловдив. В 17:10 ч. тръгна първият автомобил.  На отварянето на кръстовището бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров и заместниците му Тошо Пашов и Иван Стоянов.  "Поетите ангажименти от нас и от изпълнителите към НКЖИ, втори обект за два дни, с оглед на предстоящият първи учебен ден,..

обновено на 13.09.24 в 17:49

Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево

Двуместен учебно - боен самолет L – 39 ZA  катастрофира в авиобаза Граф Игнтаиево.  Инцидентът е станал при подготовката на утрешните демонстрации. Пет екипа на пожарната гасиха огъня на мястото на инцидента. Кадри, веднага след него показваха гъст облак дим в района на военното летище. Заради трагичния инцидент МО отмени планираното за утре..

обновено на 13.09.24 в 17:48

Обявиха обществената поръчка за нова сграда на МГ

Община Пловдив обяви обществената поръчка за проектиране, надзор и строителство на нова сграда на Математическата гимназия. Цената на всички дейности е 30 милиона лева без ДДС. Предвидено е  училището да има ще има 6 корпуса - учебен блок, администрация, сектор "Здравеопазване" и библиотечно-информационен център, корпус за спорт, център..

обновено на 13.09.24 в 17:48