Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президент и правителство от студена в ледена война

| обновено на 05.02.20 в 16:04
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС


Замразяването на отношенията президент – правителство и отражението на войната между институциите върху обществото и позициите на България върху геополитическата карта коментира за Радио Пловдив социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Отношенията между "Дондуков",1 и "Дондуков",2 той определи с  думите:

Досега валеше сняг, но когато спре снегът става студено и се заледява. Имахме студена война ,сега  войната стана ледена война. Вижда ли сме подобна ситуация назад във времето.  Новото  обаче е налице . То се дължи на няколко фактора. Първо, след срещата на Борисов с Тръмп и американското наставничество в няколко сфери. Другото ново е активирането  на прокуратурата, която рано или късно ще бъде харесана от българското население. Сега е възможно да започнем да  мислим хубаво за българската  прокуратура, обясни Първанов.

Според него отношенията между  президента и Борисов не са нещо ново, наблюдаваме го вече няколко години.

"Според мен прокуратурата не действа заедно с изпълнителна власт. Прокуратурата е отделен деец на терена и това все повече ще се разбира. Прокуратурата  има западна подкрепа, нещо което трудно ще бъде за разбиране от хората, които дълги години критикуваха прокуратурата  и си мислеха, че са вестители на западното у нас. Разбира се данните изнесени от прокуратурата поставят президента в  сравнително конфузна ситуация. Не ми се вярва много , че той има някаква вина в конкретния случаи.  Десетки въпросителни има около изнесеното от прокуратурата за епизода с президента. Но факт е, че на президента ще му се налага напред в годините  да се обяснява за този период. Така че, наистина, той вероятно взема предвид и  това  и контраатакува  сега, но по друга тема, допълни анализаторът.

Относно активността на прокуратурата Първан Симеонов обясни, че прокуратурата ще се опита да покаже нова енергия. Най-важното  е дали Гешев ще покаже еднакъв аршин, нещо което до сега го виждаме.

По думите му момента е добър за президента, ако се беше забавил щяха да натежат напомнянията на негови опоненти за изнесеното от прокуратурата. Ако беше подранил не се знае дали щеше да има енергия за целия спринт до 2021г.

Моментът е тежък за властта в България, защото различните опозиционни течения в България зазвучаха почти еднакво  без да се обичат  едни други. Те най-вече не обичат ГЕРБ и президентът Радев е една от малкото фигури, които могат да звучат обединяващо за различните опозиционни настроения. Което е предизвикателство, особено, ако си президент.  Президентът Радев досега действа по ръба, между президент и опозиция.

Речта на президента може да даде нов импулс на протести на гражданите, но големи протести като 2013 няма да има.

Мисля, че Радев няма ясен план и ще наблюдава показателите. Най-ясният показател е доверието и дали се изчерпва доверието. След това ще реши какво да предприеме - втори мандат на президент или партиен проект.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Хората приемат мерките срещу К-19, но са раздвоени и объркани

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете, обществото обаче продължава да изглежда объркано - това са някои от изводите от телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" с 800 интервюта, проведен между 27 и 29 ноември.  Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват..

публикувано на 30.11.20 в 16:39

България загуби най-много работни места в ЕС

„ През април загубихме най-много работни места в целия Европейски съюз вследствие на коронакризата. Работодателите бяха принудени да освобождават работници, тъй като не можеха да им изплащат компенсации “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Васил Велев – председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той..

публикувано на 30.11.20 в 16:13
Смолянското село Момчиловци

В условия на пандемия туризмът в Момчиловци е под условие

Масови проверки започват в къщи за гости и в хотели преди студентския празник 8 декември, съобщи министърът на туризма Мариана Николова . Тя подчерта, че е възмутена от това, че "някои икономически субекти са решили да погазят законите на страната". Николова заплаши, че при установени нарушения при тези проверки, обектите ще бъдат затваряни до края..

публикувано на 30.11.20 в 16:07

Община Пловдив да каже цялата истина за МБАЛ "Св. Мина"

Четиримата общински съветници от "Демократична България" в Пловдив отчетоха първата година от своята работа. По този повод - разговор с общинския съветник Йордан Иванов . За отчета по повод първата година от работата на ОбС : Нашият отчет пред пловдивската общественост е съществена част от обществения договор. Обещахме прозрачност в решенията на..

публикувано на 30.11.20 в 15:40

Днес е Световният ден за домашни любимци

В световната класация на домашните любимци на първо място е кучето, следвано от котката, на трето място са птиците - от канарчета до големи хищни и екзотични птици. След тях се нареждат аквариумни рибки, различни декоративни гризачи, змии, костенурки, порове и зайци. Екзотичните животни варират от редки влечуги до паяци и охлюви, чият..

публикувано на 30.11.20 в 11:57