Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Президент и правителство от студена в ледена война

| обновено на 05.02.20 в 16:04
Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС


Замразяването на отношенията президент – правителство и отражението на войната между институциите върху обществото и позициите на България върху геополитическата карта коментира за Радио Пловдив социологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Отношенията между "Дондуков",1 и "Дондуков",2 той определи с  думите:

Досега валеше сняг, но когато спре снегът става студено и се заледява. Имахме студена война ,сега  войната стана ледена война. Вижда ли сме подобна ситуация назад във времето.  Новото  обаче е налице . То се дължи на няколко фактора. Първо, след срещата на Борисов с Тръмп и американското наставничество в няколко сфери. Другото ново е активирането  на прокуратурата, която рано или късно ще бъде харесана от българското население. Сега е възможно да започнем да  мислим хубаво за българската  прокуратура, обясни Първанов.

Според него отношенията между  президента и Борисов не са нещо ново, наблюдаваме го вече няколко години.

"Според мен прокуратурата не действа заедно с изпълнителна власт. Прокуратурата е отделен деец на терена и това все повече ще се разбира. Прокуратурата  има западна подкрепа, нещо което трудно ще бъде за разбиране от хората, които дълги години критикуваха прокуратурата  и си мислеха, че са вестители на западното у нас. Разбира се данните изнесени от прокуратурата поставят президента в  сравнително конфузна ситуация. Не ми се вярва много , че той има някаква вина в конкретния случаи.  Десетки въпросителни има около изнесеното от прокуратурата за епизода с президента. Но факт е, че на президента ще му се налага напред в годините  да се обяснява за този период. Така че, наистина, той вероятно взема предвид и  това  и контраатакува  сега, но по друга тема, допълни анализаторът.

Относно активността на прокуратурата Първан Симеонов обясни, че прокуратурата ще се опита да покаже нова енергия. Най-важното  е дали Гешев ще покаже еднакъв аршин, нещо което до сега го виждаме.

По думите му момента е добър за президента, ако се беше забавил щяха да натежат напомнянията на негови опоненти за изнесеното от прокуратурата. Ако беше подранил не се знае дали щеше да има енергия за целия спринт до 2021г.

Моментът е тежък за властта в България, защото различните опозиционни течения в България зазвучаха почти еднакво  без да се обичат  едни други. Те най-вече не обичат ГЕРБ и президентът Радев е една от малкото фигури, които могат да звучат обединяващо за различните опозиционни настроения. Което е предизвикателство, особено, ако си президент.  Президентът Радев досега действа по ръба, между президент и опозиция.

Речта на президента може да даде нов импулс на протести на гражданите, но големи протести като 2013 няма да има.

Мисля, че Радев няма ясен план и ще наблюдава показателите. Най-ясният показател е доверието и дали се изчерпва доверието. След това ще реши какво да предприеме - втори мандат на президент или партиен проект.


Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Модернизират пречиствателната станция с най-нови съоръжения

Около две години е бил срокът от момента на обявяването на решението за откриване на процедурата до подписването на договора за реконструкцията на Пречиствателната станция. Само като аналогия: две години е и срокът за изпълнението, т.е., ако не беше този безкраен период на обжалване, вече можехме да се поздравяваме за новата пречиствателна..

публикувано на 28.02.20 в 11:32

На управлението му липсва стратегически подход

Водната криза в Перник и произтичащите от това действия на институциите и реакцията на хората са показателни за температурата на говоренето по различни теми в обществото. Това заяви директорът на „Център за анализи и кризисни комуникации“ доц. д-р Александър Христов. От две години наблюдаваме по-изострена  обществена чувствителност не..

публикувано на 28.02.20 в 10:41

„Ние сме 300 милиона”, казват хората с редки болести

Национален алианс на хора с редки болести и Асоциация НАЕ отбелязват Международния ден на хората с редки болести на 29.02.2020. В Митрополитския храм „Света Марина” от 10.00 часа, ще бъде отслужен молебен в подкрепа на хората засегнати с редки диагнози. „Ние сме 300 милиона” е мотото под което тази година ще бъде отбелязан Международния ден на..

публикувано на 28.02.20 в 10:14

В Ухан коронавирусът е овладян

В 40 страни по света има коронавирус. СЗО обяви,че от сряда над 81 000 са заразените. Теодора Пенева е китаист, и следи ситуацията в Китай от самото начало.  Тя каза, че няма разминаване с данните. В Ухан до 10 март са под карантина, счита се, че заразата е овладяна. Най-ефективна е изолацията и поставянето под карантина. За лечение..

публикувано на 27.02.20 в 17:01

Ластиците са опънати, не знам докога ще издържат

Ще се скъсат ли ластиците между ГЕРБ и Патриотите, които по думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов са така опънати, и в един момент може да се скъсат ?  Според Георги Харизанов от Института за дясна политика, ластиците са опънати не за първи път. Той подчерта, че така е  и в коалицията на Патриотите:  Динамиката в самите ОП..

публикувано на 27.02.20 в 16:05