Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица обърна и френския Кан и е на крачка от нова история

Около четири хиляди зрители в зала "Колодрума" подкрепяха и аплодираха Марица (Пловдив) при втората поредна победа на "жълто-сините" в Група "Е" в Шампионската лига. Този път със силната си игра пловдивчанки сразиха френския първенец РК Кан (Кан) с 3:1 (17:25, 25:18, 25:12, 25:21) в предпоследния си пети мач в групата и запазиха реалистичните си шансове за първото място и класиране за четвъртфиналите в най-престижния клубен евротурнир.

Първият гейм бе равностоен до 8:8, след което с по-концентрирана игра на всички елементи гостенките поеха контрол върху резултата и с шест точки в атака от украинката Надя Кодола стигнаха до убедителното 25:17.

Във втората част нещата се обърнаха. Христина Вучкова поведе маричанки с отлична игра на сервис, блокада и в нападение, докато Жана Тодорова продължи да блести в защита и на посрещане, солидно подкрепяни и от останалите на терена. Момичетата на Иван Петков наложиха надмощие, дръпнаха напред в резултата и с ас на Вучкова затвориха гейма при 25:18.

Марица влезе още по-мощно в третия гейм и не остави никакви шансове на съперника. На високо ниво беше блокадата, атаката, особено с центровете, продължи да носи много точки, а феноменалната Жана даваше безценния си принос и в двете фази на играта. Разгромното 25:12 отново бе оформено с ас, този път на Лора Китипова.

Четвъртата част беше по-равностойна, като в началото българските шампионки поддържаха лек превес с много разнообразие в атака, което осигури разпределителката Китипова, но към средата на гейма Кан успя да излезе с точка напред. След 13:14 обаче последва силна серия от шест поредни точки за Марица, по време на която Вучкова взриви трибуните с три поредни аса и на практика отказа противника. Победното 25:21 отново направи националката с мощна атака през центъра.

Топреализатор на мача стана сенегалката Фату Диук със 17 точки за френския тим, следвана от съотборничката си, италианката Аманда Конео, с 16. Най-резултатни за победителките с по 15 точки бяха Христина Вучкова (5 аса, 2 блокади, 80% успеваемост в атака) и Емилия Димитрова (3 блокади). С толкова се отчете и Надя Кодола за Кан, а Александра Миланова записа 14 за Марица.

С този успех българските шампионки излязоха на второ място във временното класиране в Група "Е" с две победи и седем точки. РК Кан запазва първата си позиция с три победи и девет точки. В другия мач от групата тази седмица, руският Уралочка-НТМК (Екатеринбург) посреща сънародничките си от Динамо (Москва) в четвъртък, от 16:00 часа. Преди този сблъсък и двата отбора имат по две победи и две загуби в актива си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

публикувано на 26.04.24 в 10:02
Динко Хоркаш

Динко Хоркаш разтгогна с "Локомотив"

Динко Хоркаш не е част от Локомотив (Пловдив), считано от днес, съобщиха от клуба. Двете страни постигнаха договорка за разтрогване по взаимно съгласие, като лично играчът пожела да приключи своите взаимоотношения с „черно-белите“ няколко месеца преди да му изтече договора. От Локомотив благодарха на Динко Хоркаш и му пожелаха бъдещи успехи в личен и..

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Две благотворителни събития посветени на танца и спорта

В два поредни дни - събота и неделя, тази седмица са разположени двете благотворителни събития, чийто основен огранизатор е DS "Magnifique" организира в подкрепа на деца лишени от родителска грижа, и посветени на Деня на танцовото изкуство. За втора поредна година се oрганизира "Благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство"...

публикувано на 25.04.24 в 11:25