Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ разочаровани от 100-те дни кметуване на Здравко Димитров

Оценката на пловдивската структура на партия АБВ за 100-те дни на кмета Здравко Димитров и новия Общински съвет е „разочарование“. Това обяви местният лидер Георги Илчев. Той уточни, че разочарованието е от темпа, с който Димитров е стартирал управлението на града – темп, който не отива на един спортист. 

Илчев посочи, че не е било разкрито наследството от предходното управление, не са станали ясни причините за забавеното развитие на града, а приетият от местния парламент бюджет не вещае ускорено икономическо развитие. Много приказки „ще“ и десетки сигурни спрени реализации – така от АБВ оценяват управлението на Пловдив.

 Георги Илчев даде за това само три примера – блокираните и неосъществени ремонти на Коматевско и Кукленско шосе, спирането на ключовия проект „Модър – Царевец“ след 13 години протакане и мининум три старта, както и нулевото финансиране за удължаването на бул. „Македония“ в район „Южен“. Около 30 милиона лева са договорени, но неразплатени в община Пловдив, а поне 50 милиона са необходими за одобрени и планирани проекти, които обаче не могат да се реализират, сочи информацията на АБВ. 

От пловдивската структура на партията настояват кметът Здравко Димитров лично да убеди пловидвчани за нуждата от нова кредитна линия за града. При разпределението на излишъка от Министерски съвет Пловдив не получи нито лев, а това е оценка на състоянието на града и качеството на местната власт, коментира Георги Илчев.

Лидерът на АБВ Румен Петков посочи, че най – големият провал на предишното управление на Пловдив е транспортният проект на града и конкретно съсипването на електротранспорта. Възстановяването на тролейбусния транспорт е жизнено важно за Пловдив, посочи Петков и призова кмета Здравко Димитров да оповести виждането си по темата и мерките, които смята да предприеме. Ако електротранспортът не се възстанови, Пловдив ще продължи да бъде недобро място за живеене, подчерта Румен Петков. 

Той призова Здравко Димитров да оповести какво става с парите за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата, тъй като в противен случай ще се превърне в съучастник на Иван Тотев. 

Лидерът на АБВ Румен Петков не подмина и темата "Енергетика". Той заяви, че през последните 10 – 13 години са се извършили най – големите престъпления срещу българската енергетика, респективно срещу българските граждани и икономика. Петков подчерта, че България плаща най – скъпия газ в Европа и това е заради некадърното управление на „Булгаргаз“. 

По този начин стотици български семейства са лишени от достъп до газ, а енергийно бедните мизерстващи граждани у нас са 40 %, подчерта Петков. Той  припомни, че Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словения, Словакия и Румъния са договорили изключително добри условия за себе си с „Газпром“, а България чрез ръководството на „Булгаргаз“ се е провалила.

Ние плащаме два пъти по – скъп газ от останалите държави. Фактът, че Борисов търпи този директор на „Булгаргаз“ означава само едно – че той изпълнява негови поръчки, категоричен е Румен Петков.

По повод вноса от Гърция на 500 милиона кубически метра газ в България по линия на диверсификацията Петков посочи, че при нас цената е 22 евро за мегаватчас. Тези, които го купиха от Гърция за 13 евро на мегаватчас, го внесоха на 21,8 евро на мегаватчас в България, заяви Петков и допълни, че стараната ни освен че не взима транзитни такси, плаща транзитни такси на Турция.

Само тази година България губи 300 милиона лева от транзитни такси и съм смаян, че в парламента никой не пита за това, каза още лидерът на АБВ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Дим от запалени отпадъци в Шекер махала стресна пловдивчани

Сигнал за пожар в "Шекер махала" в Пловдив е получен малко след 21,20 ч. тази вечер, съобщиха от пловдивската пожарна. Огънят е тръгнал от запалена купчина отпадъци, но впоследствие се е разраснал. Димът от пожара е станал видим от различни крайща на града и хората са се притеснили, но опасност няма. На място са три екипа огнеборци, които гасят пожара,..

обновено на 15.07.24 в 22:23

Евакуираха посетители и персонал на пловдивски МОЛ заради пожар

Евакуираха пловдивски МОЛ заради запалено електрическо табло на заведение в зоната за хранене, видя репортер на Радио Пловдив. Пред търговския обект на бул. "Руски" изчакваха посетители, персоналът на магазините и един пожарен автомобил, а входовете се охраняваха от охранителната фирма, която обслужва обекта. От РДПБЗН-Пловдив потвърдиха за инцидента...

публикувано на 15.07.24 в 20:29

Огромно задръстване, катастрофа край Косово затапи трафика Асеновград - Смолян

Силно затруднено е движението по пътя между Асеновград и Смолян, а причината е катастрофа, възникнала около 13.50 ч. край разклон за село Косово. В сблъсъка са участвали  три автомобила, които са препречили платната за движение.  В пловдивска болница за прегледи е транспортирана 15-годишно момиче, пътувало в една от ударилите се коли...

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Арестуваха измамник, "ужилил" двама с 68 000 лева

Задържаха за постоянно в ареста 69-годишен мъж за две измами на обща стойност 68 000 лева, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен за това, че за две години и три месеца в Пловдив и Шумен измамил двама мъже, като обещал доставка на 1500 метални варели за пчелен мед от Украйна и южнокорейски автомобил. Първоначално 69-годишният измамник..

публикувано на 15.07.24 в 15:54

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11