Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Пловдив ще има център на Гьоте-институт

Връщат и Коледния немски базар

Община Пловдив ще си сътрудничи с Германско-българската търговско-индустриална камара по три проекта. Това стана ясно след среща на кмета на Здравко Димитров с почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова и председателя на камарата Митко Василев.
Кметът Здравко Димитров се ангажира със съдействие за осигуряване на сграда, в която да бъде създаден немско-български център за езикови и професионални компетенции. Амбицията е той да получи сертификат от българския Гьоте-институт, за да може да провежда изпити и да издава сертификати за определено ниво на владеене на езика.
„Подобен сертификат, наречен „печатът на Гьоте“, се дава само в София и Варна, нашата амбиция е и Пловдив да стане база за провеждането на тези престижни изпити“, обясни д-р Чолакова. Вариантите са центърът да се помещава в Данчовата къща или в сградата на Германо-българското дружество "Саксония-Анхалт".
Кметът прие и другата идея на гостите за връщането на коледния немски базар. Тепърва ще се търси обаче подходящо място за поставянето на атрактивните дървени къщички. Почетният консул покани Здравко Димитров на работна закуска през октомври, на която ще се срещне с германския бизнес, за да обсъдят перспективите в развитието на икономиката в региона. 


Още от категорията

Най-малките влизат без билет в Природаучния музей

И тази събота и неделя  всички децата на възраст до 7 години могат да посетят безплатно Природонаучния музей природонаучен в Пловдив .  Те ще могат да участват в ателиета за оцветяване и подреждане на пъзели с  животни, да видят рибите в най-богатия аквариум в страната и да се докоснат до екзотичния свят на влечугите и земноводните в..

публикувано на 16.01.21 в 10:41

Два пъти за ден играят "Лешникотрошачката" в Пловдив

Балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ се играе днес от 11 и 16 часа  в  Дома на културата "Борис Христов".   Хореографията по музиката на Чайковски е дело на директора на балет „Арабеск” Боряна Сечанова. Художникът Иван Токаджиев й помага като превръща сцената в бяла приказка с над 500 метра тюл.  В „Лешникотрошачката” се включва и..

публикувано на 16.01.21 в 10:37

Пазарджишката библиотека е с нов сайт

Регионалната библиотека в Пазарджик вече има нов сайт, разработен от Министерството на културата.  Проектът е със заглавие "Развитие на регионалните дейности чрез създаване на единна информационна система с обединена интернет страница".  Новият сайт е по-динамичен и с възможност да се полза чрез различни мобилни устройства. Това ще спести на..

публикувано на 16.01.21 в 10:29

"Извънредни мисли" - под шапката на Ковид

Изпод шапката на Kовид19 току се прокрадват някои и  други наболели проблеми, но сухата длан на страха бързо ги плесва, и те се прибират обратно, прилежно завити в одеалото на пандемията... „Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна! Какво поражда вътре в нас времето и..

обновено на 15.01.21 в 16:26

Изложба „Идеалното тъмно“ се открива в ГХГ - Пловдив

Изложбата "Идеалното тъмно" ще бъде открита тази вечер  в залата на пловдивската Градска художествена галерия. Автор на експозицията от над 40 творби е Светлин Колев. Авторът споделя, че е открил черния цвят като база за вдъхновение за експерименти. „Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам..

обновено на 15.01.21 в 05:53