Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В "Срещите" разговор за войната срещу паметта

| обновено на 09.05.20 в 11:04

Тази събота в  „Срещите” - 75 години след края на Втората световна война лупата на историята наистина ли провижда как истината и неистината за тази касапница разменят местата си? 

Двама философи,един историк и европейски интелектуалец разсъждават върху завета на Козма Прутков: „Плюй в лицето на онзи, който ти каже, че може да обхване необхватното”.

Симеон Кацаров, Тони Николов, Иван Ланджев, Харалампи Орошаков с отговори за войната, за продължаващото търсене на истината, както и за войната срещу паметта, която казват е най-коварната война.


Още от категорията
Two Hours Away

Дебютно парче на пловдивска група влезе в "БНР Топ 20"

"Нямам сили" -  така се казва д ебютната песен на пловдивската група "Two Hours Away", която влезе в престижната музикална класация "БНР Топ 20" . Вече седмица клипът на парчето е публикуван в социалните мрежи и се  радва на сериозна популярност. "Two Hours Away" събира петима, отдадени на музиката пловдивчани. Трима от тях са професионални..

обновено на 26.10.20 в 19:03

Премиера закрива „Месец на Джани Родари“ в Кукления театър

Със спектакъла    "Кученцето, което не можеше да лае" по Джани Родари, в Пловдивския куклен театър  на 31 октомври се закрива първият фестивал  „Месец на Джани Родари“.  История за едно съвсем малко кученце, оставено в торба, насред големия и непознат свят. Без да има кой да го научи как се лае, то тръгва по своя път. Очакват го  много..

публикувано на 26.10.20 в 14:55

Дуварколектив представя Дувармузей в галерия "Plovediv"

„Пролетта на Столипиново” представя част от живота на малцинствените общности в квартал Столипиново по време динамичните процеси на 2020 г.  Изложбата е документация на серия от четири процеса, проведени тази година от Дуварколектив и преплели се със събитията около глобалната пандемия COVID-19. „Ръчно изработени”  Онлайн фотографска..

публикувано на 26.10.20 в 12:50

Преге - предаване за света на книгите, 24 - 30 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 24.10. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Брантом . Галантните дами. 494 стр., ок. 6А, Захарий Стоянов, 2020. Джордж Гордън Байрон. Манфред. В превод на Ал. Шурбанов. 116 стр., ок. 3А, Жанет 45, 2020. Стивън Фрай. Герои. 576 стр., 5А,..

публикувано на 26.10.20 в 10:43
Пловдивският храм

Празнуваме Димитровден

Православната ни църква отбелязва паметта на свети великомъченик Димитър Солунски.  Почитан на целия Балкански полуостров, Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун, където е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.  В православните храмове ще бъдат..

публикувано на 26.10.20 в 06:10