Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издирват виновниците за незаконното депо край Ягодово и Катуница

| обновено на 10.02.20 в 13:52

Областният управител Дани Каназирева сезира Окръжна прокуратура Пловдив за 40 дка незаконно депо за отпадъци, работило в землището на село Ягодово около 5 години и ощетило държавата с милиони. По думите й, то е свързано с площадката в коритото на река Чая при Катуница, където миналата седмица бяха открити чували с пластмасови отпадъци с надпис Made in Spain. 


Няма опасни вещества, които се формират от работата в депата, съобщи директорката на Басейнова дирекция Източнобеломорски район инж. Цветелина Кънева. Все още обаче експертите анализират мястото, откъдето да се вземат проби за оценка замърсени ли са подземните води.

„Това е добре организирана дейност – от незаконен добив на инертни материали до депониране на боклук. Нанесени са щети за милиони левове“, коментира на нарочна пресконференция Каназирева. По думите й, има пуснати жалби, сезирани са органите, но до тази седмица не е била прекратена въпросната дейност.

Земята в Ягодово, върху която е извършвана дейността, представлява 6 имота, 5 от които частна собственост и един на община Родопи. Там са правени изкопи за инертни материали, след добива им дупките са се запълвали с боклук. Наслоени са най-малко два пласта, след което се е запръстявало, обясни „технологията“ областният управител. На мястото е имало кантар, събирали са се такси в пъти по-ниски от тези в законните депа за отпадъци.

В Цалапица депонирането на 1 тон например струва 110 лв, съобщи Каназирева и посочи, че през годините редица фирми са знаели, че тук могат да го направят срещу далеч по-ниска цена. "Разговаряхме с министъра на енергетика да се извърши незабавна проверка по случая с добива на инертни материали, уведомяваме и Министерство на земеделието, министъра на околата среда и водите", каза още областният управител.

По река Чая при Катуница добив на инертни материали няма, там мястото се е използвало само за депониране на боклук. Предполага се, че откритите чували с отпадък са внесени като суровина за преработка. Очаква се проверката на полицията и прокуратурата да установи на кого са.

РИОСВ Пловдив през 2016 година са получили сигнали по случая с незаконния добив на инертни материали при Ягодово и са извършили проверка заедно с МВР и общината, като документите са били изпратени до Районна прокуратура Пловдив. 

Решението на Прокуратурата е: прекратява производството, обяви инж. Любка Караманова, доиректр на Дирекция „Контрол по опазване на околната среда“ към РИОСВ Пловдив и добави, че по случая е сезирано Министерството на енергетиката като компетентен орган. Имало е и сигнал за изхвърляне на отпадъци - строителни, битови, смесени производствени - проверявани са и са издавани предписания, след което при последващ контрол е установявано, че те са били изпълнени.

Най-важно е да се установи нарушителят и да понесе всички санкции на законите, в това число и сериозна наказателна отговорност, обобщи случая Дани Каназирева. След приключване на следствените действия, от Напоителни системи са поели ангажимент да почистят дигата на река Чая при Катуница.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара на Младежкия хълм

Отново пламна Младежкия хълм, видя репортер на Радио Пловдив. Пожарът се разгоря надвечер в северната част на хълма под билото.  Към мястото отидоха два пожарни автомобила.  Сигналът е подаден в 17:52 ч., съобщиха от пресцентъра на РДПБЗН-Пловдив.  Впоследствие пожарът е потушен. Изгорели са около 100 кв. м. сухи треви. Екип от огнеборци ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 18:31

Кабинетът на ГЕРБ не мина, ДПС се разцепи

След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател.  Предложението на ГЕРБ-СДС беше подкрепено от 98 депутати. Против глсуваха 138 народни прествители, двама се въздържаха. Всички депутати от ГЕРБ-СДС - 68, гласуваха "за".  Общо 38 депутати от ПП-ДБ бяха против, а един се въздържа. От "Възраждане"..

публикувано на 03.07.24 в 16:46

Медицински хеликоптер превози пострадала от Велинград до София

Жена в тежко състояние е транспортирана с хеликоптер от Велинград до София. От Министерството на здравеопазването уточняват, че 70-годишната пациентка е с черепно-мозъчна травма, получена по-рано днес, вследствие на падане. Първоначално жената е настанена в Многопрофилна болница за активно лечение - Велинград, но след преценка на медицинските..

публикувано на 03.07.24 в 16:06

Тежка катастрофа между Пазарджик и Панагюрище

Камион и лек автомобил се сблъскаха тежко на пътя между Пазарджик и Панагюрище в  село Левски този следобед.  При катастрофата тежко пострада шофьорът на автомобила, който беше е затиснат в колата и се наложи да бъде изваден с помощта на пожаникарите, повикани на място. Пострадалият е настанен в болница в Панагюрище с временна опасност за живота, с..

публикувано на 03.07.24 в 14:51

Медици се борят за живота на дете, блъснато от кола в Раковски

10-годишно дете е в тежко състояние след като е било блъснато от преминаващ  лек автомобил „Мерцедес“  в Раковски. По предварителни данни, детето е изскочило внезапно на пътя с колелото си  в зоната на кръстовище, без да види знака „Стоп“ и е било пометено от колата.  То е откарано в  болницата с множество травми, където лекарите се борят за..

обновено на 03.07.24 в 13:23