Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът стана лидер на граждани, които не може да води

Негативите са повече от позитивите за тази позиция

Снимка: БГНЕС

Към политическите теми - анализ на политолога доц. Светослав Малинов. За дебатите по оста "главен прокурор - президентство", за съдия Миталов и другите след него, санкционирани от САЩ заради корупция. Питаме и за еврото - след апокалиптични прогнози за валутния курс след влизане на страната в еврозоната. 

Доц. Малинов каза, че сега в центъра на вниманието е всичко свързано с темата "главен прокурор - президент", а не би трябвало. 

Първо, ако приемем по същество новата позиция на Румен Радев, че снема доверие от правителството, то вглеждайки се назад в годините можем да кажем, че това е неговата позиция по принцип. Можем да се догаждаме какво точно го е принудило да излезе с този псевдодраматичен тон и да обяви, че сега се е случило нещо, което ние отдавна знаем. Ходът му не беше сполучлив, но разбира се той отговаря на очакванията на много български гражадни, които са недоволни от правителството, но не виждат в опозицията истинска алтернатива. Президентът става лидер на някакви граждани, които обаче по никакъв начин политически не може да води нанякъде. Негативите са повече от позитивите за тази позиция. 

Българите имаха възможност на местните избори много директно да кажат мнението си за правителството. Доверието намалява, но няма да предизвикват предсрочни избори. Вотът беше ясен като послание, никакъв ентусиазъм за ГЕРБ, ще се търси алтернатива, в този смисъл излизането на улицата може да бъде от конкретни групи, засегнати от решения на правителството. 

Съдия Миталов и САЩ: В няколко бивши комунистически държави има такъв списък, и има хора, които са в него. Това тепърва ще става и в България. Добре е, че този магистрат беше осветлен, за да има разследване за него. Много хора обаче в момента са разочаровани, нека видим ще има ли продължение. 

Активностите на главния прокурор: Има фалстарт в цялата работа. Например Васил Божков не е в България и човек се пита, след като става въпрос за такива големи размери за злоупотреби, корупция, укриване на данъци, такси, как е възможно да не бъдат мерки и такъв човек да напусне страната. Големината на сумите хвърлят директно подозрение върху правителството и към финансовия министър. Става дума за период от минимум седем-осем години назад. 

Еврото и България: Българинът все по-малко се страхува от преминаването към еврозоната. Все повече българи държат спестяванията си в евро. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33