Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за ранно детско развитие ще има в Дом "Рада Киркович"

3
Анести Тимчев, зам.- кмет и Иванка Шалаптова, директор на Фондация "За нашите деца"
Снимка: Екатерина Костова

Център за ранно детско развитие и Храм на ранното детство ще бъде открит в бившия Дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Инициативата е на Фондация „За нашите деца“ в партньорство с общината. 

Два етажа от бившия дом „Рада Киркович“ с решение на ОбС вече са дадени на фондацията за период от 10 години. Изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалаптова разказа пред Радио Пловдив: 

Под покрива на този бивш дом и нов комплекс първо ние ще посрещаме младите семейства, когато планират да имат дете. След раждането на детето бихме желали да бъдем домакини на курсове за обучение в родителски умения. И особено за децата, които имат трудности в развитието, бихме желали да съберем трите системи - образователна, здравна и социална, които да проследяват цялостно развитието им. 

Точно това означава и интегриране на услугите, поясни заместник кметът на Пловдив по европейски политики и социални дейности Анести Тимчев, който откри дискусионен форум на тази тема, организиран от фондацията. В решаването на тези проблеми общината има намерение да ангажира цялото общество, в това число бизнеса и инвеститорите, както и културните институции. 

По данни на Фондация "За нашите деца" над 324 хиляди деца у нас живеят в крайна бедност, като повече от 10 хиляди растат извън семейството си. 2 500 от тях са в ранна детска възраст. Повече от 2 хиляди се изоставят от родителите си още в родилното отделение, а Пловдив е начело на тази статистика със 115 изоставени бебета миналата година. 

Новият Център ще работи за промяна на тази статистика. По думите на Тимчев, в началото на следващата година той ще бъде реалност. На последния му етаж ще се изгради и първия в България Музей на институционалната грижа. Причината е, че Дом "Рада Киркович" е бил първото сиропиталище в страната. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Столипиново слагат още контейнери, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31