Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Център за ранно детско развитие ще има в Дом "Рада Киркович"

3
Анести Тимчев, зам.- кмет и Иванка Шалаптова, директор на Фондация "За нашите деца"
Снимка: Екатерина Костова

Център за ранно детско развитие и Храм на ранното детство ще бъде открит в бившия Дом „Рада Киркович“ в Пловдив. Инициативата е на Фондация „За нашите деца“ в партньорство с общината. 

Два етажа от бившия дом „Рада Киркович“ с решение на ОбС вече са дадени на фондацията за период от 10 години. Изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалаптова разказа пред Радио Пловдив: 

Под покрива на този бивш дом и нов комплекс първо ние ще посрещаме младите семейства, когато планират да имат дете. След раждането на детето бихме желали да бъдем домакини на курсове за обучение в родителски умения. И особено за децата, които имат трудности в развитието, бихме желали да съберем трите системи - образователна, здравна и социална, които да проследяват цялостно развитието им. 

Точно това означава и интегриране на услугите, поясни заместник кметът на Пловдив по европейски политики и социални дейности Анести Тимчев, който откри дискусионен форум на тази тема, организиран от фондацията. В решаването на тези проблеми общината има намерение да ангажира цялото общество, в това число бизнеса и инвеститорите, както и културните институции. 

По данни на Фондация "За нашите деца" над 324 хиляди деца у нас живеят в крайна бедност, като повече от 10 хиляди растат извън семейството си. 2 500 от тях са в ранна детска възраст. Повече от 2 хиляди се изоставят от родителите си още в родилното отделение, а Пловдив е начело на тази статистика със 115 изоставени бебета миналата година. 

Новият Център ще работи за промяна на тази статистика. По думите на Тимчев, в началото на следващата година той ще бъде реалност. На последния му етаж ще се изгради и първия в България Музей на институционалната грижа. Причината е, че Дом "Рада Киркович" е бил първото сиропиталище в страната. Галерия

Още от категорията

ВМРО против новия 102 млн. заем, наполовина "ЗА" Онкоцентъра

ВМРО Пловдив няма да подкрепи теглене на 102 млн лв заем и отчета за бюджет 2019-та. Това обяви на пресконференция председателят на организацията Борислав Инчев. По думите му, новият заем се прави през "задния вход", защото за над 90 млн.лв няма „нито едно изречение за това какво  се предлага“. Воеводите са обезпокоени от спада на местните..

публикувано на 23.09.20 в 14:42

Няма карантинирани паралелки заради коронавирус в Пловдив

По данни на РЗИ към момента няма нови карантинирани ученически паралелки.  Дванайсетокласникът от ХГ “Св.СВ. Кирил и Методий“ е с отрицателен резултат за коронавирус.   В училището остава само едно момиче под карантина в дома си - като контактно на свой родител. Класът  не е карантиниран. 7 са  новодиагностицираните  случаи на COVID-19 в Пловдивска..

публикувано на 23.09.20 в 14:32

Училища в Пазарджик и Велинград се ремонтират с европари

Четири професионални гимназии в Пазарджишка област получават средства за строителство и ремонт по проект "Обновяване и модернизация на регионална образователна инфраструктура чрез подобряване на материално-техническата база на 15 държавни професионални гимназии в системата на МОН, финансиран от ОП "Региони в растеж". Днес със символична първа копка на..

публикувано на 23.09.20 в 13:55

Според сините в Пловдив при Цветанов отиват единици

„Пловдивската организация на СДС не се е намирала в по-добра кондиция, макар че така наречените отцепници разбиха вероломно няколко структури по районите в града“ – така председателят на общинската организация на СДС-Пловдив Тони Симидчиева коментира напускането на членове на партията и вливането им в редиците на партията на Цветан Цветанов..

публикувано на 23.09.20 в 13:17

Изправят пред съда в Пловдив трафикант на мигранти

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем 23-годишен мъж за трафик на мигранти  през българска територия. Установено е, че срещу крупни суми, той е прекарвал афганистански  бежанци към София, откъдето те е трябвало да продължат по други канали към Западна Европа.   Младежът и мигрантите са заловени на  21 септември  вечерта край..

публикувано на 23.09.20 в 11:47