Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Китаристът Петър Петков в "Артист на седмицата"

| обновено на 12.02.20 в 19:23"Въпреки че може да изглежда, че през последните няколко години съм участвал основно в дроун музика, истината е, че практикувам класическа китара всеки ден. 2019 г. беше годината, която посветих на това, което по-късно се превърна в дебютният ми албум с музика, изпълнена на класическата китара. Цялата идея започна разбира се по-рано, но това беше годината, в която се случи по-голямата част от изпълнителния процес.

Избрах музиката от най-важното произведение на Луис де Милан, Libro de música de vihuela de mano intitulado El Maestro. Цялата епоха на Ренесанса ме интригува много. Един от любимите ми композитори за всички времена е от тази епоха. Ето защо, за мен беше естествено да избера такъв репертоар за моя албум."

Петър Петков е роден през 1988 година в град Пловдив. Завършва Музикална Гимназия „Добрин Петков” - Пловдив със специалност Класическа Китара. Продължава образованието си в Музикална академия в Малмьо- Швеция, бакалавърска и магистърска степен защитава в музикална академия "Станислав Монюшко” - Гданск, Полша. Има натрупан професионален опит в различни майсторски класове, концерти и фестивали. Отличаван е с награди от национални и международни конкурси. От няколко години живее и преподава класическа китара в Полша.

Още от категорията

Ковид промени и афиша на Plovdiv Jazz Fest 2020

В програмата на Plovdiv Jazz Fest 2020 се налага сериозна реорганизация, заради пандемията и намаления брой на местата за концертите от 50% на 30%.   Двата концерта от откриващата вечер (05 ноември) на  пианиста Живко Петров и китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков, заедно с квартета  The Teachers , ще бъдат отложени  за пролетните месеци...

публикувано на 29.10.20 в 14:24

Издават "История на България" от 1761 година

"История на България", написана през 1761 година от Блазиус Клайнер, излиза за първи път от 1977 година насам, съобщиха издателите от "Българска история".   Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османското иго. "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не..

публикувано на 29.10.20 в 11:50

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката,..

публикувано на 29.10.20 в 11:10

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба  „ Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.   Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на..

публикувано на 29.10.20 в 06:45

Ковид затвори и Археологическия музей в Пловдив

Археологическият музей в Пловдив затваря врати за посетители до 10 ноември.  Причината са 4 случая на коронавирус в екипа му. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.  По негови данни, са заразени екскурзоводът и щандистите или почти цялото звено, което обслужва експозицията. „Хората са на домашно лечение, като..

обновено на 28.10.20 в 14:54