Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китаристът Петър Петков в "Артист на седмицата"

| обновено на 12.02.20 в 19:23



"Въпреки че може да изглежда, че през последните няколко години съм участвал основно в дроун музика, истината е, че практикувам класическа китара всеки ден. 2019 г. беше годината, която посветих на това, което по-късно се превърна в дебютният ми албум с музика, изпълнена на класическата китара. Цялата идея започна разбира се по-рано, но това беше годината, в която се случи по-голямата част от изпълнителния процес.

Избрах музиката от най-важното произведение на Луис де Милан, Libro de música de vihuela de mano intitulado El Maestro. Цялата епоха на Ренесанса ме интригува много. Един от любимите ми композитори за всички времена е от тази епоха. Ето защо, за мен беше естествено да избера такъв репертоар за моя албум."

Петър Петков е роден през 1988 година в град Пловдив. Завършва Музикална Гимназия „Добрин Петков” - Пловдив със специалност Класическа Китара. Продължава образованието си в Музикална академия в Малмьо- Швеция, бакалавърска и магистърска степен защитава в музикална академия "Станислав Монюшко” - Гданск, Полша. Има натрупан професионален опит в различни майсторски класове, концерти и фестивали. Отличаван е с награди от национални и международни конкурси. От няколко години живее и преподава класическа китара в Полша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Театърът в Смолян е с нов директор

Актьорът Мариан Бозуков от Чепеларе е новият директор на РДТ "Николай Хайтов"- Смолян. Той ще заема поста до провеждането на конкурс за поста от Министерството на културата. "От вчера съм назначен като директор. Първата ми задача и цел е да създам перфектен екип в театъра и да внеса спокойствие", каза Мариян Бозуков, който е и председател на Съюза на..

публикувано на 11.10.24 в 15:18

В "Срещите" за театъра, таланта и рицарството

Диана Добрева става рицар на изкуствата и литературата на Франция. След 3 дни, на 15 октомври тя ще получи високото отличие в резиденцията на френското посолство в София.  "Срещите" честитят високо признание на талантливата режисьорка и ви предлагат разговор с нея. Разговор за театъра като място, което ни дава шанс да си спомним нашия божествен..

публикувано на 11.10.24 в 10:38

"Дъжд" на Кармен Мишу открива история и истини

"Дъжд“ на Кармен Мишу не е роман за Освобождението, нито за патриотизма, свързан с тази епоха. В ,, Дъжд “ е разказана историята на един обикновен човек, докоснат от свещената идея на свободата. Разказан е неговият житейски път, любовта и омразата му.  Едно бедно и осиротяло селско момче е приютено от заможен и известен майстор на аби, който..

публикувано на 11.10.24 в 09:15

Даниела Найберг представя "Под бомбетата на дърветата"

Поетичната книгата на Даниела Найберг "Под бомбетата на дърветата" ще бъде представена тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив.  Тя е  на издателска къща „Знаци“ с редактор Катерина Стойкова и художествено оформление на Иво Рафаилов.  Модератор на срещата е Азиз Назми Шакир-Таш. Даниела Найберг  завършва българска..

публикувано на 11.10.24 в 07:43

Международни фотографски срещи "Цвят, реалност, въображение"

С официално откриване в галерия "Капана"  започват Международните фотографски срещи.  Фестивалът показва актуалните тенденции в съвременното фотографско изкуство като акцентира на фотографската култура и нейните изразни средства.   Артистичен директор и куратор е доц. д-р Никола Лаутлиев.  Тази година темата е "Цвят, реалност, въображение"...

публикувано на 11.10.24 в 07:40