Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Китаристът Петър Петков в "Артист на седмицата"

| обновено на 12.02.20 в 19:23"Въпреки че може да изглежда, че през последните няколко години съм участвал основно в дроун музика, истината е, че практикувам класическа китара всеки ден. 2019 г. беше годината, която посветих на това, което по-късно се превърна в дебютният ми албум с музика, изпълнена на класическата китара. Цялата идея започна разбира се по-рано, но това беше годината, в която се случи по-голямата част от изпълнителния процес.

Избрах музиката от най-важното произведение на Луис де Милан, Libro de música de vihuela de mano intitulado El Maestro. Цялата епоха на Ренесанса ме интригува много. Един от любимите ми композитори за всички времена е от тази епоха. Ето защо, за мен беше естествено да избера такъв репертоар за моя албум."

Петър Петков е роден през 1988 година в град Пловдив. Завършва Музикална Гимназия „Добрин Петков” - Пловдив със специалност Класическа Китара. Продължава образованието си в Музикална академия в Малмьо- Швеция, бакалавърска и магистърска степен защитава в музикална академия "Станислав Монюшко” - Гданск, Полша. Има натрупан професионален опит в различни майсторски класове, концерти и фестивали. Отличаван е с награди от национални и международни конкурси. От няколко години живее и преподава класическа китара в Полша.

Още от категорията

Срути се фасадата на кулата на Малтепе

Срутване на 30-40 квадратни метра от фасадата на Южната кула на Малтепе констатира Комисия от Министерството на културата днес. Това стана след сигнал от директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов в събота. Очаква се до дни да се направи предписание за аварийна консервация и реставрация на мястото.  Срутването на фасада от..

публикувано на 17.02.20 в 17:38

Кукленият театър с премиерни заглавия този сезон

Общо 120 хиляди лева се отделят от бюджета на Пловдив за Драматичния театър „Н. О. Масалитинов”, Кукления театър и Операта. Средствата ще бъдат разпределени по равно, тоест по 40 000 лева. Директорът на Кулен театър-Пловдив Виктор Бойчев заяви в интервю за Радио Пловдив, че с тези пари ще се подпомогне творческата програма, а също и част от..

публикувано на 17.02.20 в 11:36
Младен Влашки

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 февруари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15. 02. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ (нови книги): Евгений Замятин. Приказки за големи деца. 289 стр., ок. 4а, Изток-Запад, 2020. Клаус Ман. Мефистофел. 448 стр., ок. 3А, Кръг, 2020. Анабел Абс. Истинската лейди Чатърли. 404 стр., ок. 4А,..

публикувано на 17.02.20 в 10:13

Кралиците на стендъп комедията гостуват в Пловдив

Култовият формат „Три жени на микрофона“ гостува на Пловдив на 29 февруари. Събитието е част от проекта „Театър в клуба“, а трите скандални дами Елисавета, Красимира и Оля ще представят колоритния си авторски спектакъл „Добрата, Лошата и Красимира“. Той предизвика бум в София, напълни зала 1 на НДК и превърна трите жени в кралиците на стендъп..

публикувано на 17.02.20 в 09:45

Матей Матеев разказва в картини за ябълката и ...след това

„Ябълката... и след това“  е изложбата, която открива художникът Матей Матеев в галерия „Резонанс“. За първи път той ще представи пред почитателите си 18 големи платна с размери 100/120 см.  Експозицията ще бъде открита от Жорж Трак и ще продължи до 4 март.   След изложбата „Момиче с китара“ преди месец, отново в галерия „Резонанс“ дойде..

публикувано на 14.02.20 в 10:31