Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив вече има бюджет за 2020-а

След тежък дебат Общинските съветници утвърдиха с 32 ласа „за“, 12 „против“ и 1 „въздържал се“ бюджета на Пловдив. Гласовете си за бюджета дадоха съветниците от ГЕРБ, "Съюз за Пловдив", "Кауза Пловдив" и ЗС "Ал. Стамболийски". Против гласуваха от БСП и Демократична България. 

През 2020 г. градът ще разполага с 345 млн и 251 хиляди лева. 186 млн. от тях са за държавни делегирани дейности, а приходите от местни данъци и такси са 159 млн лв. 

Най-много – 159 млн. лв. са заложените средства за образование 15 милиона от тях са собствени приходи на Община Пловдив. За проектиране на две нови училищни сгради - на Математическата гимназия и на Хуманитарната "Св.Св Кирил и Методий" са предвидени 500 000 лв.

17,4 млн лв са заложените в бюджета средства за здравеопазване, за дейности и издръжка на социалните заведения – 16,5 млн лв, за поддръжка на чиста градска среда - 33 млн, за култура – около 20 млн лв.

Общинските съветници решиха капиталовата програма на Пловдив за настоящата година да се осъществява със средства в размер над 86 млн, ог които около 34 млн. са от бюджета на Общината, а останалите ще бъдат привлечени по европейски проекти. Сред основните обекти, които ще бъдат финансирани в програмата, са подлезът „Модър – Царевец“ и ул. „Даме Груев“, за които бяха заделени допълнително по 1 млн лв, 6 млн за бул „Северен“, за площад „Централен” – 2 млн. лв, многоетажният паркинг в район „Западен” – 3,3 млн. лева, Кукленско шосе – 1 млн. лева, спортна зала „Дунав” – 1,4 млн. лева,  300 хил. лв за Одеона, 700 хиляди лв – за Зоопарка. В капиталовата програма на общината са предвидени и 1 млн лв да изграждането на нова детска градина в „Южен“ и още толкова – за настилките в Тютюневия град.

Напрежение в залата предизвика предложението на групата на ГЕРБ за предоставяне на повече финансови правомощия на районните кметове.

Предложението в зала направи лидерът на групата съветници от ГЕРБ Йордан Илиев, като настоя на районните администрации да бъдат предоставени  допълнително  3 млн 320 хиляди лв за ремонт на улиците и благоустрояване на кварталите. Решението за това бе взето на заседание на групата в понеделник. Консултациите на групата на ГЕРБ продължиха над 45 минути, независимо, от поисканата 20 минутна почивка, което бе коментирано като изпитание за единството на управляващото мнозинство и кметския екип. Кметът Здравко Димитров отрече наличието на напрежение около решението средствата да бъдат предоставени на кметовете, но подчерта, че е било необходимо да се вземе  решение под каква форма да бъдат отпуснати парите. Управлението е едно, заяви Димитров.

Съветниците решиха  да подкрепят направените предложениея в зала от „Кауза Пловдив“ на стойност над 272 млн лв.  Увеличени са и средствата за спорт по предложение на Атанас Узунов от 1,3 млн – на 1,6 млн лв. 

 Допълнително ще бъдат заложени средства за нуждите на трите културни института Драматичен театър, Пловдивска опера и Кукления театър в размер на 120 хиляди лева, а районните кметове ще разполагат с допълнителните 3 млн 300 хиляди лева. Ще бъдат предоставени и по 300 хиляди лева за парковете „Ружа“ „Рибница“, както и за Дондуковата градина. Прието бе и предложението на Атанас Узунов за увеличаване на средствата за спорт от 1,3 млн – на 1 млн 600 хиляди лева.

В бюджет 2020 на Община Пловдив са включени и 24 млн. лв. преходен остатък от 2019 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24