Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Камен Чанев в оперната гала "Коварство и любов"

Оперна гала „Коварство и любов" със специалното участие на  Камен Чанев и Пловдивската опера ще се състои в Градския дом на културата. В спектакъла са включени сцени из оперите „Отело“ и „Фалстаф“. Специалният  проект  е върху двете последни „шекспирови“ опери на Джузепе Верди, който изследва връзките на една висока трагедия на ревността и един фарс, по-скоро – комедия на страстите.  Диригент е Диан Чобанов. 

Несъвместимото всъщност не е такова в театъра на Верди и Шекспир; преплетени, прегърнати в намигвания и ридания, героите ни сякаш по са ясни, по-могъщи и богати, щом страстите чудати са редом тук. От маските смехът сълзите ще изтрие; доволни и замислени по къщите ще си отидете и вие.   А вий от тоз спектакъл не ще сте уморени – тъй пъстър е животът, тъй странен неговият хоровод. 


Още от категорията

Ковид промени и афиша на Plovdiv Jazz Fest 2020

В програмата на Plovdiv Jazz Fest 2020 се налага сериозна реорганизация, заради пандемията и намаления брой на местата за концертите от 50% на 30%.   Двата концерта от откриващата вечер (05 ноември) на  пианиста Живко Петров и китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков, заедно с квартета  The Teachers , ще бъдат отложени  за пролетните месеци...

публикувано на 29.10.20 в 14:24

Издават "История на България" от 1761 година

"История на България", написана през 1761 година от Блазиус Клайнер, излиза за първи път от 1977 година насам, съобщиха издателите от "Българска история".   Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османското иго. "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не..

публикувано на 29.10.20 в 11:50

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката,..

публикувано на 29.10.20 в 11:10

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба  „ Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.   Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на..

публикувано на 29.10.20 в 06:45

Ковид затвори и Археологическия музей в Пловдив

Археологическият музей в Пловдив затваря врати за посетители до 10 ноември.  Причината са 4 случая на коронавирус в екипа му. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.  По негови данни, са заразени екскурзоводът и щандистите или почти цялото звено, което обслужва експозицията. „Хората са на домашно лечение, като..

обновено на 28.10.20 в 14:54