Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зико да избере да е слаб кмет или да управлява с мнозинството

Голямата интрига при гласуването на бюджета на Пловдив в размер на 345 млн лв беше дали съветниците от ГЕРБ ще подкрепят бюджета, заяви  журналистът Любомир Минчев. Като аргумент той посочи, че  на заседанието на Пловдивския ОбС имаше индикации, че яко не приемат някои техни желания за повече пари на районните кметове по други пера,  можеше  да се стигне до бламиране на кмета Здравко Димитров. 

 Това щеше да е безпрецедентно, заради натрупано напрежение между него и групата съветници.

БСП ВМРО и „Демократична българия“ не подкрепиха бюджета и прави впечатление, че по много въпроси БСП и „Демократична България“ гласуват заедно, което е изненадващо.

Минчев  подчерта, че напрежението между съветниците, структурата на ГЕРБ в Пловдив и местната власт отдавна не е тайна..   ГЕРБ управлява районите и има мнозинство в ОбС, а в общината не управлява ГЕРБ.

Кметът непрекъснато отрича, че има напрежение в ГЕРБ, но това не означава, че няма напрежение. Той не иска да го признае. С поведението си съветниците показаха, че то съществува и буквално поставиха ултиматум,  поискаха прекъсване и среща с кмета. Той не е присъствал на тяхната среща предишната вечер и бе необходимо да уточнят позициите си.

Оказа се, че и Здравко Димитров, и неговият заместник Илия Кирчев, който смята, че държи в ръцете си и сиренето, и ножа, за първи път на сесията вчера разбраха кой е победителят на местните избори в Пловдив.  Досега те като че ли не бяха наясно, че ГЕРБ има шестима районни кметове, които са от ядрото на ГЕРБ и партията има мнозинство в общинския съвет.

Минчев прогнозира, че ще има повече пари за районните кметове.

Малко преди да бъде направено това предложение за 3,5 млн повече, Илия Кирчев излезе и каза, че и 300 000 на районните кметове са им много и те могат да се оправят с тях. След обсъждането кметската администрация разбра,  че трябва да отстъпи пред искането и ако  държи да има стабилно управление и да прокарва своите решения, трябва да се опре на мнозинството.  Иначе има и друг сценарий. Отказваме се от услугите на ГЕРБ, правим си мнозинство с еднодневните малки партии заедно с опозицията и се връщаме към  мандата на Славчо Атанасов.  

Здравко Димитров  трябва да избере един от двата сценария. За доброто на града той трябва да се опре на мнозинството на своите общински съветници и да работят заедно. Иначе той ще се държи като един слаб кмет, който е оставил на други хора да взимат по-важните решения и да гледа отстрани.  Това не е позиция на силен кмет. Бих му казал да бъде силен кмет. Да стане ясно, че наистина ГЕРБ е спечелил изборите в Пловдив, а не - някои други хора.

Минчев, обаче,  бе скептичен за това, че пред града се очертават  добри дни, по отношение на парите. Той подчерта, че  управляващите още от самото начало са разчитали на доста голям заем от 120 млн лв, с които да управляват безметежно.

Там се очертава  голям отпор и неяснотата и разминаването на позициите между общинското ръководство на ГЕРБ и местната власт, която би трябвало да е от ГЕРБ, но не е от ГЕРБ, клатят управлението.

Интервюто чуйте от звуковия файл: 


Още от категорията

КНСБ с горещ телефон и имейл за трудово-правни консултации

КНСБ - Пловдив открива горещ телефон 0882 355 172 от 9 до 18ч.  за въпроси, свързани с трудово-правни отношения в условията на кризата, предизвикана от пандемията на коронавируса. От конфедерацията на синдиката дадоха  и имейл.  Според проучване на КНСБ над 38 000 служители са засегнати до този  момент от започналата криза заради пандемията...

публикувано на 03.04.20 в 17:10

Да мислим за собствени ресурси, за да може ЕС да е по-подготвен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви мобилизирането на рекордните 2,77 трилиона евро за пандемията от коронавирус.  В предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив евродепутатът от ЕНП (ГЕРБ) Андрей Ковачев коментира мащабната цифра така: Това не са пари от марсианци, кацнали в Брюксел. Това сме ние всички – това са средствата на..

публикувано на 03.04.20 в 17:08

"Столипиново" се чисти всеки ден, но и се замърсява

Мерките, които  ОП „Чистота“ предприема за поддържане на хигиената в „Столипиново“, включва поставянето на допълнителни контейнери за строителен отпадък, които да могат да бъдат ползвани като контейнери за отпадъци за битови нужди. В тези квартали населението има малко по-особена култура, но въпреки всичко хората продължават да изхвърлят отпадъци..

публикувано на 03.04.20 в 16:29

Дори президентът да говори опозиционно, то няма чуваемост

С политолога Анастас Стефанов от Изследователски център „Тренд“ коментираме евентуалното удължаване на извънредното положение от НС и разменените реплики между президента и премиера по този повод днес. Стефанов каза, че ситуацията е тревожна и конфликтът между двамата не е нов. Това говорене  е продължение на линията, която вече е зададена, не..

публикувано на 03.04.20 в 15:19

Да променим програмата "Инвитро" за още живот!

145 хиляди двойки в България се сблъскват с репродуктивни проблеми. До 8 април е срокът, в който се приемат предложения за корекции на общинската програма "Инвитро" в Пловдив.  За 2020 година от бюджета са определени 100 000 лева. Тече общественото обсъждане, предимно онлайн. Новата идея е да има промяна в сумата, която се отпуска на семействата...

публикувано на 03.04.20 в 09:03