Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят „Червената книга” на Юнг в Пловдив

За мен образът на Юнг е на човека, който пътува, за да стане богочовек. Дали това ще стане, не знам, но той е човекът, който дръзва да се съизмерва с Бог, това каза в интервю за Радио Пловдив научният редактор на "Червената книга" от Юнг, д-р Владимир Симов, която ще се представи в Културния център на Радио Пловдив. 

Психиатърът д-р  Владимир Симов идва от Франция, където живее работи сега, като преди това е работил   във Великобритания, където е  и университетски преподавател, а у нас е бил  в Медицинска академия, тогава е и зам.председател на Юнг общество у нас.

 Книгата е на издателство „Изток-Запад“, която ще има премиера    тази вечер от 18 ч.  е с преводът  на адвокат Пламен Хаджийски  с  научни редактори Валерия Дилова и д-р Владимир Симов. Специално участие ще вземат пианистът Ростислав Йовчев, актьорите Маргарита Гошева, Симеон Алексиев, Александър Хаджиангелов и режисьорът Стайко Мурджев от Драматичен театър-Пловдив.  

„Червената книга” (Liber Novus) на швейцарския психиатър и основател на аналитичната психология Карл Густав Юнг (1875–1961) е непубликуван приживе  негов труд, собственоръчно написан и изрисуван дневник на сънищните и будните му видения,  в периода 1913–1929 г. Оформен е като илюстрован средновековен ръкопис, предназначен да бъде съзидан от образ и слово храм на душата. 

 Илюстрациите в "Червената книга" са направени от самия Юнг / той работи върху книгата 16 години/ и са изумителни. За съжаление, на този етап не са включени ва това апърво на български език издание, защото цената би била търде висока, но има идея да се публикуват и те. 

Книгата е издадена на немски и английски език за първи път през 2009 г., и  е плод на дългогодишен психологически експеримент, при който Юнг, следвайки примера на античните герои Одисей и Орфей, се осмелява да предприеме νέκυια (некия) – да слезе в бездната на онова, което по-късно сам ще нарече колективно несъзнавано, и да предостави собствения си живот – тялото, душата, ума, дори кръвта си, за арена на праобразите, обитаващи незнайните небеса и преизподни, от които е съставен човекът. Макар да се радва на рано постигнала го светска слава, той се впуска в това пътешествие, по-късно наречено метод на активно въображение, надявайки се отново да намери и да възвърне изгубената си в суетното лутане душа.

Цялото интервю с д-р Владимир Симов е в звуковия файл. 


Още от категорията

Ковид промени и афиша на Plovdiv Jazz Fest 2020

В програмата на Plovdiv Jazz Fest 2020 се налага сериозна реорганизация, заради пандемията и намаления брой на местата за концертите от 50% на 30%.   Двата концерта от откриващата вечер (05 ноември) на  пианиста Живко Петров и китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков, заедно с квартета  The Teachers , ще бъдат отложени  за пролетните месеци...

публикувано на 29.10.20 в 14:24

Издават "История на България" от 1761 година

"История на България", написана през 1761 година от Блазиус Клайнер, излиза за първи път от 1977 година насам, съобщиха издателите от "Българска история".   Малцина са се посветили на идеята да опишат българската история в мрачните години на османското иго. "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски е позната на всеки българин, но не..

публикувано на 29.10.20 в 11:50

"Северни брегове" на Светослава Георгиева в галерия "Лабиринт"

 В различните краища на света светлината е различна и това се отразява и върху човешките взаимоотношения. Времето тече също по различен начин, а шотландците са много слънчеви и топли хора. Това убеждение сподели изучаващата в продължение на една година живопис в Глазгоу с утвърдени в художествените среди преподаватели – майстори на четката,..

публикувано на 29.10.20 в 11:10

Фотоизложба "150 години Българска екзархия"

Документална фотоизложба  „ Нашите Будители. 150 години Българска Екзархия“ ще се открие в Културен център Тракарт. Тя е посветена на участието на  пловдивчани в борбата за независима българска църква и е по повод  1 ноември – Ден на народните будители.   Учредяването на Българската екзархия през 1870 г. в Цариград е акт на признаване на..

публикувано на 29.10.20 в 06:45

Ковид затвори и Археологическия музей в Пловдив

Археологическият музей в Пловдив затваря врати за посетители до 10 ноември.  Причината са 4 случая на коронавирус в екипа му. Това съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. д-р Костадин Кисьов.  По негови данни, са заразени екскурзоводът и щандистите или почти цялото звено, което обслужва експозицията. „Хората са на домашно лечение, като..

обновено на 28.10.20 в 14:54